Facebook hozzászólás
364

Bulizik az 50 éves mogyorókrém! Na, melyik lehet az?

Palacsintában, süteményben vagy akár kenyérre kenve is imádja felnőtt és gyerek azt a csokis mogyorókrémet, amely 50 évvel ezelőtt jelent meg a piacon. Olaszországban és a világ számos országában születésnapi ünnepléssorozat indul ez alkalomból. Te se maradj ki a buliból!

Az egyik legismertebb és legsikeresebb olasz termék, a Ferrero édességgyár és Olaszország egyik jelképe, az itáliai kreativitás ikonja. Az édesipari céget alapító Pietro Ferrero már a húszas évektől egy kenyérre kenhető és olcsó édes krémet tervezgetett, amelyet az édesanyák a gyerekeiknek adhatnak uzsonnára, de a munkások is szívesen választják a drága felvágott helyett. Ez lett a Nutella mogyorókrém.

Kép: nutellastories.com

Az első próbálkozás a Giandujot volt, amely azonban leginkább szeletelhető csokoládétömbre emlékeztetett. Alapanyagai között szerepelt a tipikus helyi specialitásnak számító piemonti mogyoró és a gianduia csokoládé. 1951-ben a Supercrema következett. Pietro fia, Michele Ferrero 1963-tól kísérletezett egy jobban eladható változattal. Megváltoztatta az összetevőket, módosította a címkét és a tégelyt, és kitalálta az új kereskedelmi elnevezést: az angol „nut” (mogyoró) szóból az olaszosan csengő „-ella” végződéssel. A gyártó cég családi vállalkozásként indult és a mai napig az maradt, igaz világméretűvé nőve ki magát. A nyilvánosságot kerülő Ferreróék alkotják Olaszország leggazdagabb családját. A mogyorókrémet tíz gyárban készítik – öt Európában van -, és ötven éve egyetlen egy óra sztrájk sem volt ezekben. A társaság a dolgozóira is odafigyel – hangoztatta a vállalat elnöke. Az évente 350 ezer tonna mennyiségben előállított krémet – amely évi 1,7 milliárd euró bevételt hoz a cégnek, így teljes forgalmának 20 százalékát adja – a világ csaknem száz országában fogyasztják, az olasz családok 80 százaléka vásárolja.

A „születésnapi” ünneplésbe a világ több országa is bekapcsolódik, az első állomás szombaton a piemonti Alba városában lesz. A mai napig itt működő gyárból 1964 tavaszán került ki az első tégely mogyorókrém. Az olaszországi programok vasárnap este Nápoly főterén érnek véget Mika brit popsztár koncertjével. A moszkvai Gorkij-parkban és New Yorkban is rendeznek  ünneplő partit, utóbbiban megnyílik az Egyesült Államok második Nutella-bárja – adta hírül az MTI.

Gyors édesség – Nutellás banánfagyi
Krémes fagylaltot házilag is készíthetünk, ráadásul pillanatok alatt, fagyigép nélkül. A banán és a nutella minden gyerek kedvence, de így együtt fagyiként egyszerűen isteni! Garantáltan nem egyszer fogod elkészíteni!

Az olasz postán csütörtök óta kapható az „1964–2014 Nutella” feliratú hetvencentes születésnapi bélyeg, amelyen az egész világon ismert csavaros kupakú mogyorókrémes tégely látható. A termék a második világháború utáni Itália gazdasági talpra állásának is a szimbóluma. Számos könyv dolgozta fel szerepét többek között az olasz ipari dizájn és társadalom történetében,  filmre vitte Nanni Moretti olasz rendező a Bianca (1984) című filmjében, Giorgio Gaber néhai olasz énekes pedig meg is zenésítette az olaszok kedvenc „édességét”.

A Balaton legjobb fagyija
A magyar tenger partján lévő fagyizók, mintegy 16 fagylalttal neveztek a versenyre, közülük a legjobb a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó „Balatoni randevú” fantázianevű szamócás pezsgős marcipánfagylalt lett. Itt pezsgős marcipán alapú fagylaltot szamócával megbolondítva is lehet kapni. A zsűri további 3 fagylaltot különdíjjal jutalmazott: a „Füge-dió fantázia” fagylaltot a balatonföldvári Kárpáti fagylaltozóból, a balatonfüredi Korzó fagyizó „Füredi mákvirág” és a Bagaméri fagylaltozó „Kapros túros pite” nevű különlegességét is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!