Facebook hozzászólás
220

Brüsszeli tanulmányutat nyerhetsz! Írd meg, mit gondolsz az EU bővítéséről!

„Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai” címmel esszépályázatot hirdet az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága az Európai Unió 28 tagállamában, köztük Magyarországon, hogy megismerje a fiatalok véleményét a kibővített Európai Unióról.

Az „Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai” című esszépályázatot azért indítják útjára az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága, hogy összegyűjtse, megismerje és értékelje az unióban élő fiatalok véleményét, hogy motiválja őket az európai értékekre történő reflektálásra, valamint annak megosztására, hogy miként látják az unió szerepét a globális világban, s mutassák be, hogyan erősíthető ez a szerep az unió további bővítése révén.

A 18 és 25 év közötti pályázóknak november 5. és február 27. között ezerszavas esszét kell írniuk a kibővített Európai Unióról két megadott témakör egyikében:

Brüsszeli út, publikációs lehetőség és gyakornoki munka vár – Kép: premiercom.hu

● Mi a véleményed a kibővült Európai Unióról?

● Hogyan tudja kezelni a bővülő Európai Unió a jövőbeni kihívásokat?

Az országos győztes háromnapos brüsszeli tanulmányutat nyer, esszéje pedig megjelenik az Európai Bizottság hivatalos weboldalán, a Pesti Est pedig egy 3 hónapos gyakornoki állást ajánl fel különdíjként az általa legjobbnak ítélt pályázónak. Az európai nyertes pályamunkáját egy nemzetközi médium is közölni fogja.

Az Európai Unió (EU) a sikeres bővítések eredményeképpen a világ legnagyobb gazdasága több mint 500 millió lakossal. Az EU tagországainak száma Horvátország 2013-as csatlakozásával 28-ra nőtt.

Magyarország 2004. május 1. óta az Európai Unió hivatalos tagja, és immár több mint egy évtizede annak, hogy a határok nélküli Európa előnyeit mi magyarok is élvezhetjük. Ma már természetes, hogy szabadon utazhatunk a kontinensen. Lassan már fel sem tűnik, hogy bárhol dolgozhatunk, tanulhatunk és lakhatunk a közösség területén, hogy szabadon kereskedhetünk áruinkkal, vagy nyújthatunk szolgáltatásokat, és hogy minden tagországában jogosultak vagyunk betegellátásra, illetve különböző juttatásokra, és hogy az Európai Unió területén kívül bármely tagállam külképviselete eljárhat az ügyeinkben. Az unió polgárai megtapasztalhatták, miképp működik ez a közösség a gyakorlatban, és szembesülhettek az együttélés hatásaival a mindennapjaik során.

Nemzetközi lett az új diákigazolvány
A megújult diákigazolvánnyal országosan több mint ezer helyen 5–50 százalékos kedvezményeket vehetnek igénybe a diákok. Megújulnak az igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatások és kedvezmények is, számtalan lehetőséget biztosítva ezzel a diákok számára belföldön és Európa-szerte egyaránt.

„Tíz év távlatából ez alkalommal lehetőségünk van elmondani, hogy mit jelent és mit hozott számunkra a kibővített Európai Unió, valódi párbeszéd indulhat a mögöttünk hagyott esztendőkről, élményeinkről, benyomásainkról. Az Európai Bizottság különösképpen kíváncsi a fiatalok meglátásaira, akiknek jelenét és jövőjét is nagyban meghatározza az, hogy ők már egy egységes és kibővült Európában nőttek fel” – mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

„Bővítési politikánk központi jelentőségű az európai béke megőrzése szempontjából. Azáltal, hogy segítünk barátainknak megvalósítani európai integrációs törekvéseiket, az Európai Unió egészének stabilitását és jólétét biztosítjuk” – jelentette ki Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős európai biztos.

A pályázat hazánkban az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Zsigmond Király Főiskola, DUE Médiahálózat, valamint a Pesti Est és est.hu támogatásával valósul meg.

Az esszéket a pályázóknak legkésőbb 2015. február 27-én (közép-európai idő szerint) 12 óráig kell feltölteniük a www.writingcompetition.eu weboldalra. A pályázatról és a részvételi feltételekről a pályázat weboldalán olvashatók további információk.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!