Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 29. 15:00 | László Márta

MACKÓFESZTIVÁL

Aki bújt, aki nem, MEDVE!

Szombattól keddig négy napon át tartó Mackófesztivállal várja a nagyközönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A fesztivál keretében a különféle medvékhez kapcsolódó programokat, látványetetéseket, arcfestést, kézműves foglalkozást, mézkóstolót és sok más érdekességet kínál a városligeti intézmény. A 14 éven aluli gyermekek pedig – ha brummognak is – díjmentesen léphetnek be. Február 2-án kedden a szokásos medveárnyék észlelést is megtartják!

 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Mackófesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos fesztivál január 30-tól február 2-ig tart, és ezalatt számos, a medvékhez kapcsolódó látnivalóval, eseménnyel, ismeretterjesztő programmal várják a nagyközönséget!

Barna medve ül a barlang előtt, nyelvét picit kudugja, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Az „állati találkozások”, illetve látványetetések sora a fesztivál mind a négy napján 9:30-kor kezdődik a vörös macskamedvéknél: a kis pandának is nevezett állatok, Ambrus és Auróra egy tálból „cseresznyéznek” ekkor. 10:30-kor a kamcsatkai medvék kifutójához invitálják a nagyközönséget, 13 órakor a koalák (bár ők nem igazi medvék, hiszen az erszényesek közé tartoznak) kapnak friss eukaliptuszt, 14 órakor pedig a Varázshegy belsejében ismerkedhetnek meg a medvék világával az érdeklők.

A Varázshegyben mind a négy napon 10 és 16 óra között kézműves foglalkozások, arcfestés, illetve játékos ismeretterjesztő programok várják a látogatókat, köztük is elsősorban a gyermekeket, a családokat.

Tudtad?
A Fővárosi Állat- és Növénykert 862 állatfaj 8423 egyedéről, illetve további 141 tenyészetről gondoskodik, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő. Ez derül ki abból az összesítésből, amely az állatgyűjtemény legfontosabb adatait tartalmazza a 2015-ös és a 2016-os esztendő fordulóján. Összesítették az elmúlt év látogatottsági adatait is: eszerint 2015-ben 1 092 284-en keresték fel a városligeti intézményt. A részletekről itt olvashatsz!

Ugyancsak a Varázshegy lesz a „Mackó Show” helyszíne, amelyen Görbivel, Banditával és Nyalival ismerkedhet meg a közönség. A két hétvégi napon lesz még mézkóstoló is, mi több, a Gödöllői Mézmúzeum is bemutatkozik. Szombaton 11 és 14 órai kezdettel a Bóbita Band zenés műsora szórakoztatja a Mackófesztivál résztvevőit, vasárnap 11 órakor pedig Dolák-Saly Róbert „Én vagyok a kedvenc állatom” című műsorára, illetve azonos című könyvének dedikációjára is sor kerül.

Február 2-án délelőtt 11 órakor természetesen a hagyományos medveárnyék észlelést is megtartják. A népi időjóslás hagyományai szerint ez a nap jeles nap a kalendáriumban, s az aznapi időjárás alapján meg lehet becsülni a tél hosszát. Ráadásul ez a hagyomány összekapcsolódott azzal a népi megfigyeléssel, hogy a telente kevésbé aktív medvék nyomaival ettől az időszaktól kezdve találkoztak ismét az erdőkben. Ezért a néphit szerint a medve ilyenkor jön elő a barlangjából, s annak megfelelően lehet az időt megjósolni, hogy az állat meglátja-e az árnyékát. A medveárnyék észlelését a kamcsatkai medvék kifutójánál rendezik.

Azért, hogy a Mackófesztiválra minél többen ellátogathassanak, a négy nap alatt díjmentesen beengedik a kertbe azokat a 14 éven aluli gyermekeket, akik érkezésükkor a főbejáratnál brummognak. Egyébként sok család körében hagyomány ilyenkor az is, hogy az aprónép valamilyen farsangi „medvés” viseletben, például „mackófüles” sapkában érkezik!

Jó szórakozást!!!!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!