Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. január 08. 18:00 | PP-Eletforma

SPORTOLÓK FIGYELEM!

Bővült a WADA-lista!

Január elsejétől újabb anabolikus szteroidok és stimulánsok kerültek fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistájára. A vegyületek egy része eddig különböző étrend-kiegészítők összetevője is volt, a sportolóknak tehát kiemelten oda kell figyelniük, hogy ne kövessenek doppingvétséget – olvasható a Doppingmentes.hu-n, Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisának honlapján.

A WADA tiltólistája minden évben január 1-én lép életbe

Nagyon fontos ez a dátum, emlékezzünk csak 2016-ra, amikor a meldonium felkerült a tiltott anyagok közé – mondta el a Doppingmentes.hu-nak Horváthné Soós Erika, az étrend-kiegészítők vizsgálatát több mint tíz éve végző független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

Marija Sarapova 2008-ban, Kép: wikimedia

Marija Sarapova 2008-ban, Kép: wikimedia

– A teniszező Marija Sarapova a doppingvétsége során arra hivatkozott, hogy nem követte az aktuális tiltólista változásait, ezért alkalmazta a szert akkor is, amikor annak használata már tilos volt a sportolók számára. Az eltiltás nem is maradt el – tette hozzá a szakember, aki kiemelte, hogy a tiltólista a legtöbb csoportban nem zárt. A hatóanyagokat a lista mint példákat sorolja fel, ám azzal a megjegyzéssel, hogy a hasonló kémiai szerkezetű vagy biológiai hatású szerek ugyancsak tiltottak!

Az idei évben is új példák kerültek fel a listára. Ezek közé tartozik az anabolikus szteroidok közül az 1-androsterone, a stimulánsok közül pedig az 1,3-dimethylbutylamine

Mindkét anyagra jellemző, hogy azért kerültek fel a tiltólistára, mert étrend-kiegészítőkben is megjelentek mint összetevők. Soós Erika szerint a WADA ezzel is nyomatékosítani kívánja, hogy egy sportoló doppingvétséget akár szabadon forgalmazott étrend-kiegészítők fogyasztásával is elkövethet.

A dehydroepiandrosterone az emberi szervezet által természetes módon termelt szteroid hormon. Ennek kémiai rokonvegyülete a most tiltólistára került 1-androsterone, más néven 1-dehydrotestosterone, amelyet szintetikusan úton állítanak elő. Az alkalmazáskor várt előnyök mellett (erő, sovány testtömeg, tesztoszteronszint növekedése), a mellékhatások sem elhanyagolhatóak. A leigazolt, doppingvizsgálatban részt vevő sportolók esetében alkalmazása egyértelműen befolyásolja a szteroidprofilt, ami pozitív doppingvizsgálatot eredményez.

Az 1-androsterone alkalmazása sportolók számára mostantól tehát versenyen és versenyidőszakon kívül is tilos.

Étrend-kiegészítők: nem is tudjuk, mit veszünk be!
Már a szabadidő-sportolók is rendszeresen szedik az étrend-kiegészítőket, amelyek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak – derült ki a NÉBIH kutatásaiból. Mire kell figyelni a szerek szedésekor, ki felelős a doppingolásért, és mi a helyzet étrend-kiegészítők idős korban történő szedésekor? A Laboratorium.hu összeállításából ez is kiderül…

Az 1,3-dimethylbutylamine (más néven, 2-Amino-4-Methylpentane Citrate; 4-Amino-2-Methylpentane Citrate; 4-Amino Methylpentane Citrate, Amperall, AMP, AMP Citrate,  4-AMP Citrate, 4-Methyl-2-Pentanamine) általában edzés előtti felpörgető és fogyasztószerekben alkalmazott összetevő. A stimulánsok közé tartozik, amelyek az alkalmazáskor a káros mellékhatások mellett sportolók számára versenyidőszakban ugyancsak pozitív doppingvizsgálatot eredményeznek.

A Doppingmentes.hu felhívja a figyelmet arra, hogy az étrend-kiegészítők összetételének megállapítása minden esetben nagy odafigyelést igényel. Az adenosine 5′-monophosphate nevű hatóanyag például számos esetben ugyancsak AMP néven jelenik meg a termékek címkéjén, ez az anyag viszont nem szerepel a WADA tiltólistáján.

Ha egy sportoló nem biztos abban, hogy milyen anyagokat takarnak a címkén felsorolt összetevők, kérdezze meg erről a gyártókat, forgalmazókat. A termékeket érdemes rendszeresen akkreditált laboratóriumban is megvizsgáltatni.

A www.doppingmentes.hu honlapon mindenki számára elérhető Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisa. Azokat a szereket gyűjtötték össze, amelyekben az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok alapján NEM kimutathatók a leggyakrabban előforduló doppingszerek!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!