Facebook hozzászólás
293

Boszorkányos egy napunk lesz

Keves olyan nap van az évbern, amelyikhez ennyi szokás, jóslás tapad – és érdekesképp nemcsak nálunk, hanem szerte  viágon. Ezekből válogattam egy csokorra valót. 

Még a Gergely-naptár bevezetése előtti időkből származik e nap jelentősége. Akkor még úgy gondolták, hogy december 13-a az esztendő legrövidebb, és egyben legsötétebb napja.

Szent Luca, illetve Lúcsia (a név a fény, azaz a lux szóból ered) egy előkelő szicíliai család leányaként látta meg a napvilágot 283 körül. Szüzességet fogadott, hogy Krisztus jegyeseként élhesse életét, ám hitéért mártírhalált halt.

Boszorkányház, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A fény az északi országok szokásvilágában is megjelenik. Az 1700-as évek vége felé már olvasni is lehetett arról, hogy e napon Luca-koszorús menyasszonyok jelentek meg a templomokban vagy az utcákon. A koszorún körbe égő gyertyákat helyzetek el. Svédországban e napon adják át a Nobel-díjakat. A tudósokat ezen a reggelen ilyen gyertyakoszorús lányok köszöntik.

Gonoszjáró  boszorkányos napnak tartották e napot a magyar nyelvterületen. Fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, hamut szórtak a kapuk elé, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, hogy szagával elriasszák a gonosz szellemeket, és elzárták a seprűket, nehogy azon nyargalásszanak a boszorkányok. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A Luca-széket is e napon kezdték faragni, de úgy, hogy minden nap csak egy műveletet volt szabad rajta végezni, és pont karácsony estére kellett készen lenni vele. Ezt széket azután elvitték az éjféli misére, és aki ráállt, az felismerhette a boszorkányokat.

Mi kerüljön a gasztronindzsa és a sufni-mester fája alá?
A moziban is a saját roquefortját majszolja, percenként méri a pulzusát vagy rosszul van, ha összekevered Frankensteint a teremtményével? Személyre szabott karácsonyi tippjeinkkel idén az ínyencektől a kultúrsznobokig mindenkit elkápráztathatsz!

Luca napja az egyik legjobb a jóslásokra. A lányok 12 gombócot készítenek, mindegyikbe egy-egy cetlire egy-egy férfi nevét írták, és azt beledugták egy-egy gombócba. Forró vízbe dobták, és amelyik először jött föl, állítólag az volt a jövendőbeli. Azt is tartották, hogy januárban olyan idő lesz, mint Luca napján. 14-e a fabruári időjrást jósolja, és így tovább. Ha e napon férfi lép először a házba, akkor bika születik hamarosan, ha nő, akkor üsző jön a világra. Ha e napon egy tálban búzát kezdünk csíráztatni, és az karácsonyra gyönyörűen kizöldül, akkor jövőre gazdag termés várható. Szerintem meg csak tégy egy gyertyát a tál közepébe, és díszítsd vele az ünnepi asztalt!

(Forrás: lm, wikipedia)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!