Facebook hozzászólás
297

Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?

Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.

A baktériumok kommunikációja olyan szerves vegyületek kibocsátását jelenti, amelyek a saját populációk, illetve a többiek viselkedésének a változását is kiváltják – tette közzé Farkas József akadémikus és Mohácsiné Farkas Csillakandidátus az Élelmiszer-vizsgálati Közlemények című tudományos folyóiratban, írta heti elemzésében a mindenár.hu.

Az antioxidánsok, tartósítószerek és más anyagok is befolyásolják a baktériumok egymás közötti kommunikációját – Kép: sxc

Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a baktériumok különböző anyagokat állítanak elő, majd  azokat elküldik a „szomszédba”, s így a közvetlen közelükben lévő baktériumok is megtudják, hogy a másiknál milyen folyamatok zajlanak, ennek következtében pedig kölcsönhatásba lépnek egymással. Ezt a majdnem intelligensnek nevezhető kommunikáción alapuló együttlétet a tudomány „quorum sensing”-nek nevezi.

Ez a folyamat azért is lényeges, mert a különböző összetevők – mint például az antioxidánsok, tartósítószerek, savanyúságot szabályozó anyagok –, mivel befolyásolják a baktériumok életjelenségeit, az egymás közötti kommunikációjukra is hatnak. A legfrissebb kutatások pedig azt mutatják, hogy a más mikrobákat elpusztító, nagy koncentrációkban használt antibiotikumok kis koncentrációkban kedvező hatást fejthetnek ki.

Te mit tudsz a lisztről? Ezt biztosan nem!
A fehér búzalisztről úgy gondoljuk, hogy ajánlatos nem túl sokat használni belőle, a teljes kiőrlésűekről pedig azt, hogy nagyon egészségesek. De biztos, hogy így van?

A tudósok, kutatók eddig is tudták, hogy létezhet kommunikáció a baktériumok között, de nem volt róla részletes információ. A hétköznapokban pedig azért lényeges mindez, mert a baktériumok egymás közötti kommunikációjának meggátlásával számos élelmiszer eltarthatósága meghosszabbítható lenne.

Forrás: mindenar.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!