Facebook hozzászólás
355

Bélyeget kapott a világ kulturális örökségének kék ékköve

Négy címleten, kisív formátumban jelentek meg a pápai Kékfestő Múzeum kincsei. A Magyar Posta folytatja a hazai múzeumi gyűjteményeket bemutató alkalmi sorozatát. Az újdonság Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint, a Pénzjegynyomdában készült.

A kékfestő üzem alapítója a szászországi Sorauból (ma: Zary, Lengyelország) bevándorolt Carl Friedrich Kluge volt, aki 1783-ban telepedett le Pápára. Műhelyük a 19. században már gyári méretű kékfestő üzemmé vált.

Kékfestő bélyegblokk, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

1962-ben nyilvánítottak múzeummá, mely közép-európai szinten is egyedülálló műemlék együttes. Kézi és gőzmeghajtású gépei ma is működőképesek.

Híd a közös jövőbe
Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének tagjai. PostEurop 2018-ra a hidak témakört választotta – ezzel érzékeltetve a tagországok közös értékeit és a filatélia fontosságát. Az EURÓPA bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok között találhatók. A 2×2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Kara György grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Az épületeken végighaladva a kékfestés munkafolyamatairól, technikatörténetéről kapunk részletes áttekintést, melyet a szárítópadláson található Bódy Irén iparművész életmű-kiállítása tovább színesít. A múzeum folyamatosan jelentkezik néprajzi, ipartörténeti témájú vagy kézműveseket, különböző textileket bemutató időszaki kiállításaival, múzeumpedagógiai foglalkozásaival. A bélyeggrafika a festőmedencéket tartalmazó küpa-szoba egy részletét és a Kluge család kézi mintafáit – köztük a címeres mintafát, a háttérben pedig textilmintákat ábrázol.

Kékfestő díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kékfestő díszboríték, Kép: Magyar Posta

Az elsőnapi borítékon a küpa-szoba, egy mintakönyvrészlet, mintafa, a múzeum homlokzata, Kluge Ferenc (1827-1871) és Kluge Károly (1853-1919) portréja, az alkalmi bélyegzőn pedig szintén egy mintafa látható.

A világ kulturális örökségének kék ékköve
Rézhengerek és kelmék a Kékfestő Múzeumban, Kép: László Márta
Rézhengerek és kelmék a Kékfestő Múzeumban, Kép: László Márta

Van, akinek tradíció, van, akinek, modern textilipar, van akinek kellemes viselet, van, akinek ipartörténeti ritkaság. Ez mind a kékfestő. Ma Magyarországon már csak kevesen űzik az egykor oly divatos szakmát, épp ezért minden tisztelet az övék! … De ki gondolná, hogy ez a fantasztikus, kreatív kelme története a hajózással kezdődött Európában!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!