Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 23. 11:00 | László Márta

SZÍNHÁZI ÜNNEP

Békés Itala 90 éves

A 90 éves Békés Italával alig lehet időpontot egyeztetni. Hajnalig dolgozik, de korán reggel már talpon van, lemezfelvételt készít, rendezi a Madách Színház Tolnay Szalonjában hamarosan nyíló életműkiállítás anyagát, rendszeresen tornázik, és alig várja, hogy beköszöntsön a meleg és újra kielboatba ülhessen és evezhessen a Dunán.

Békés Itala Kossuth– és Jászai Mari-díjas színésznő (mestervizsgás női szabó) 1927. március 23-án született Debrecenben. 1950-ben végzett a Színiakadémián, 1958-tól a Madách Színház tagja, 2002 óta az Örkény Színházban is játszik. Több mint 160 filmben és tévéfilmben láthattuk, köztük olyan ismert alkotásokban, mint a Szomszédok, az Abigél, a Linda, a Felmegyek a miniszterhez, a Pénzcsinálók vagy a Csoda Krakkóban. Legutóbb Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjében Zsóka takarítónőként pajzán álmát mondja el, és pasizási tanácsokat osztogat a fiatal, enyhén autisztikus főszereplőnőnek.

Békés Itala, Kép: sajtóanyag

Békés Itala, Kép: sajtóanyag

A 90 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Békés Itala igazi színészdinasztiából származik. Nagypapája testvére, Békés Gyula híres művész és színigazgató, olasz édesanyja, Rita Furlani a némafilmek színésznője volt. Édesapja Békés István, polihisztor író és irodalomtörténész, nővére Békés Rita a Vígszínház színésznője, ikerbátyja Békés András pedig az Operaház főrendezője volt.

Így lenne jó élni! Arany Medve díjas filmünk van!
Hatalmas sikert aratott Enyedi Ildikó filmje a a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon! A Testről és lélekről című alkotása, – amely egy különleges szerelmi történetet mesél el, – megkapta a legjobb filmek járó Arany Medve díjat, és emellett a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte.

Itala művészetét a színházi munkáján kívül legjobban az jellemzi, hogy rendkívül sok újdonságot hozott létre, aminek számos követője lett, már 1952-ben kreatív játékokat készített. Egyszemélyes Színházat és Gondolatiskolát alapított, Magyarországon elsőként mutattak be ikerbátyjával pantomimszámot – bel-és külföldön nagy sikerrel -, tánctanító lemezt készített, könyveket ír.

– Festeni még nem festettem, de nagyon szeretnék! De nem csak azt festeném, amit látok, hanem amit gondolok – mondta.

A Testről és Lélekről című filmmel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon örült Enyedi Ildikó felkérésének, akivel kölcsönösen nagyon szeretik és tisztelik egymást. Az Arany Medve-díjas filmben Zsóka takarítónőként pajzán álmát mondja el, és pasizási tanácsokat osztogat a fiatal, enyhén autisztikus főszereplőnőnek. Igen visszafogottan játszik, ugyanakkor a tartása, egy szemvillanása is sokat elárul.

Tudtad?
A Testről és Lélekről című film országosan látható a hazai mozikban, a Békés Itala gazdag életművét bemutató kiállítás március 23-án nyílik a Madách Színház Tolnay Szalonjában, és meglepetésként bemutatják Szaltó mortále – Ha még egyszer 80 éves lehetnék című, 22 számból álló nagylemezét.

Mindig vidám, sugárzik belőle az életkedv, kérdésünkre elárulja, hogy azért, mert jóban van önmagával, de ebben sok munkája van, „azt nem adják ingyen”- ahogy mondja.

– A kritikákat is figyelni kell, hogyan látnak engem, abból is lehet tanulni. – Tanácsként ezt fogalmazza meg:

– Látom az élet összes borzalmát és szépségét is, az élet ilyen, ezt kell elfogadni! –

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!