Facebook hozzászólás
268

Becsengetnek? Ilyenkor? Igeeeen!

Amikor véget ér a tanév a hagyományos iskolákban, akkor kezdődik meg csak igazán az erdőkben. Az erdészeti erdei iskolák hálózata majd  harminc intézményt számlál, ezekben olyan élmények várják a gyerekeket, amelyekre tantermi körülmények között soha nem tehetnének szert.

Míg a 19. században legtöbbször csak a beteg gyerekek jártak gyógyulni a friss erdei levegőre, ma már mindenki számára elérhető szórakoztató-ismeretterjesztő programokat tartanak erdei környezetben. Népszerűségük töretlenül növekszik: tavaly több tízezer gyerek vett részt az ország 29 erdei iskolájának „tanévében”.

Erdei iskola, Kép: SEFAG
Erdei iskola, Kép: SEFAG

Ezek az intézmények legtöbbször az általános iskolás csoportoknak kínálnak tematikus programokat, kiegészítve a különféle természetismereti tantárgyak anyagát. A növekvő népszerűségük oka, hogy élménydús és hasznos időtöltést jelentenek – nemcsak a nyári szünetben, hanem egész évben. Ráadásul a szülők is biztonságban tudhatják gyerekeiket.

A gyerekek legjobban a friss levegőt és a természetközeliséget szeretik, azt hogy az iskolával ellentétben ott „mozog a tananyag”. Lehet lábnyomokat keresni, virágokat és gyógynövényeket gyűjteni, megfigyelni a különféle rovarokat, madarakat, vízi élőlényeket, és persze sokat lehet kirándulni, játszani. A látszólag szabad felfedezés mögött azonban jól tervezett pedagógiai program áll. Az erdészeti erdei iskolák a tulajdonos erdészetek szakmai felügyelete mellett működnek – tapasztalt erdőpedagógusokat alkalmazva. Ez garantálja, hogy a gyerekek a korosztályuknak és a képességeiknek megfelelő témákkal foglalkozzanak, és ne csak jól érezzék magukat, hanem hasznos dolgokat is tanuljanak az erdőben töltött napokon.

KALANDERDŐ
Lombkoronaszinti kalandsétányt adtak át a Kaposvár melletti Deseda-tónál. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG parkerdője Kalanderdő néven kínál természetközeli élményeket a látogatóknak. Ezek tárháza bővült most egy újabb elemmel.

Az erdei iskolai programot tervező osztályfőnököknek a SEFAG szakemberei azt javasolják, hogy lehetőség szerint már minimum fél évvel előre foglalják le a programot, különösen ha a szünetekre vagy a nyári időszakra terveznek. Az iskola név ne tévesszen meg senkit, a természetközeli programok az iskolások mellett családoknak, baráti vagy munkahelyi közösségeknek is kiváló időtöltést jelentenek bármely évszakban. A szülőknek pedig azt tanácsolják, hogy a lehető legkevesebb elektronikus „kütyüvel” engedjék az erdőbe a gyerekeket!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!