Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2013. november 15. 13:00 | Práger Kitti

Mint az aranyásók

Bánya a Holdon

Elkezdődött a versenyfutás az űrbeli javakért.  Kína 2025-ben már héliumot bányászna a Holdon, míg a NASA az aszteroidákra koncentrál. A napokban pedig egy magáncég is a szomszédos égitestre vonatkozó kitermelési jogokért folyamodott.

Magáncég kéri a Hold bányászati jogait

A NASA tegnap jelentette be, hogy egy magáncég, a BigelowAerospace a közeli égitesten igényelt bányászati jogokat az amerikai Szövetségi Repülési Hivataltól. Nem egy jelentéktelen magánvállalatról, hanem a NASA kiemelt partneréről van szó, amellyel közösen többmilliárdos dolláros üzlet keretében fejlesztenek modult a Nemzetközi Űrállomásra.

„Eljött az idő, hogy komolyan vegyük a Holdon való kitermelést és az ehhez szükséges bányászati jogok kérdését” – nyilatkozta Robert Bigelow, aki arra törekszik, hogy a magáncégek egyre nagyobb szerepet kapjanak a NASA űrkutatási programjaiban.Az üzletember ennek elősegítése érdekében arra kéri az amerikai kormányzatot, hogy a kiemelt magánvállalatoknak biztosítson bányászati jogokat a Holdon – írja a bestmachinery.hu.

Ritka és értékes fémekért versenyeznek

Versenyfutás a jövő energiahordozójáért

Míg a magáncégek elsősorban a ritka fémek iránt érdeklődnek, az űrnagyhatalmak a jövő energiaforrásáért, a hélium-3-ért vetélkednek. A hélium-3, a hélium izotópja, amelyet a magfúziónál lehet hasznosítani, de nukleáris üzemanyagként is jól alkalmazható, mivel úgy szabadít fel óriási mennyiségű energiát, hogy közben nem keletkezik radioaktív hulladék.

A Földön mindösszesen 15 tonna található ebből az anyagból, de a Holdon a becslések szerint akár öt millió tonna is kitermelhető. Száz tonna hélium-3 pedig elegendő lenne a Föld teljes éves energiaszükségeltének fedezésére.

„A bolygó minden négyzetcentiméterét feltérképezzük, hogy feltárjuk a hélium 3 lelőhelyeit.” – nyilatkozta a kínai űrprogram vezetője. Az ázsiai ország tervei szerint 2024-ben létrehozzák Hold-bázisukat, és egy évre rá elkezdődhet a hélium-3 kitermelése.

Hogy nem csupán illúzióról van szó, azt jól mutatja, miszerint egyetlen űrsiklónyi rakomány Kína energiaigényét két évre fedezné.Nem kérdés, az óriási befektetés hamar megtérülhet. A Holdon található hélium-3 évezredekre megoldhatná az emberiség energia igényét.

 

A NASA a kisbolygókra fókuszál

Míg a kínaiak a Holdat vették célba, addig az Amerikai Űrkutatási Hivatal idén mutatta be terveit, amelyek eredményeként 2021-ben elkezdődhetne az első aszteroida felszíni bányászata. A tervek szerint a NASA egy 500 tonnás Föld-közeli aszteroidát fogna be, és állítana Hold körüli pályára. Az aszteroida kísérleti bányászatát a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai végezhetnék el. Az Obama elnök által is támogatott terv elfogadott költségvetése meghaladja a 2 milliárd dollárt.

A kisbolygó-kutatásnak nagy lökést adott az idei év elején Alaszkában felrobbant meteorit is, hiszen ráirányította a közvélemény figyelmét az emberi civilizáció kiszolgáltatottságra. Ráadásul függetlenül egymástól több a Nature-ben megjelent tanulmány is felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló méretű aszteroidák becsapódása gyakoribb lehet, mint azt korábban gondolták. A NASA a bányászat mellett ezért is fordít kiemelt figyelmet a kisbolygókra.

 

A magáncégek a ritkafémeket bányásznák

A NASA mellett a magáncégek a legfelkészültebbek az aszteroidákon történő kitermelésre. A Földhöz képest a ritkafémek több száz vagy ezerszeres koncentrációban vannak jelen a kisbolygókon. Ezen anyagok ára az aranyéval vetekszik. Egy közepes méretű aszteroida felszínének lebányászásával legalább 6 milliárd dollár értékű platina lenne kitermelhető. Ebben lát fantáziát a SpaceAdventures nevű cég is, amely nem ma kezdte az űripart. Több űrturistát is eljuttatott már a nemzetközi űrállomásra.

Bár az aszteroida bányászat illúziónak tűnhet, a tervek mögé olyan milliárdosok álltak be, mint a Google két alapítója, Ross Perot amerikai elnökjelölt vagy a magyar származású Charles Simonyi.

 

Forrás:  bestmachinery.hu

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!