Facebook hozzászólás
234

Bámulatos artistafesztivál Budapesten

Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti, amelynek műsorán 2018. január 8. és 14. között a szakma legjobbjai versengenek a fesztivál díjaiért.

A rangos esemény előkészítéseként a Fővárosi Nagycirkusz megkereste azoknak az országoknak a nagykövetségeit, ahonnan vendégművészek érkeznek a cirkuszfesztiválra, ezzel is hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a cirkuszművészetnek helye van a legnagyobb hagyománnyal rendelkező művészeti ágak palettáján, illetve a szórakoztatás mellett szerepe van a gondolkodás alakításában, korunk pedagógiai eszköztárának szélesítésében is.

Magyar artisták a budapesti követségen, Kép: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz
Magyar artisták a budapesti argentin nagykövetségen, Kép: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz képviselőit elsőként Maximiliano Gregorio Cernadas argentin nagykövet látta vendégül a rezidenciáján. Az esten a Csodagömb – Cirkuszi Nagykarácsony című műsor szereplői, Agustín Viglione argentin cirkuszművész buborékszámával, Halasi Márk pedig karikaszámával ejtették ámulatba a közönséget, illetve Dudás Zsolt zsonglőr.

Amikor a tudás meghajlik a csoda előtt
A Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézetének jótékonysági gálaműsorán nemcsak a kicsiket, hanem a tudományos élet neves képviselőit is varázsbuborékok repítették el a csodák birodalmába. A Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsorának sztárja Agustín Viglione héliummal teli szappanbuborékai nemcsak létükkel kápráztatták el a Magyar Tudomány Ünnepe záró eseményének résztvevőit, hanem azt is jól igazolták, hogy az emberi szorgalommal, leleménnyel és hallatlan türelemmel végrehajtható csodák legnemesebb szimbóluma az artistaművészet.

A rendezvényen a cirkusz zeneszerző-karmestere, Szakál László vezetésével és kedvese, Szakál-Plósz Titanilla énekesnő közreműködésével elhangzottak Johann Sebastian Bach darabjai mellett az argentin Ángel Villoldo és a tangóival világhírnevet szerzett Astor Piazzolla művei is.

Az eseményen egy kis kiállításon mutatták be a múlt század egyik legnagyobb cirkuszosának, Czeisler „Tihany” Ferencnek az életét is. A száz esztendős korában, tavaly elhunyt Mr. Tihany több szálon is kötödött a latin-amerikai kontinenshez: 13 éves korában Uruguay-ba szökött, ahol Blacamán, a világhíres bűvész segédje lett – róla írta Gabriel García Marquez az 1968-as Blacamán, el bueno vendedor de milagros című művét –, majd néhány évtizeddel később, a múlt század ötvenes éveiben Brazíliába utazott, és egy Sao Paolotól nem messze fekvő városkában, Jacareíben megalapította legendás cirkuszát, a négyezer vendéget befogadó Tihany Cirkuszt.

A program részeként Maximiliano Gregorio Cernadas argentin nagykövet rezidenciája előtt egy estére a cirkuszművészek felállíthatták a modern cirkusz 250. éve előtt tisztelgő hatalmas lószobrot.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!