Facebook hozzászólás
441

Azok a csodálatos, világmegváltó, kreatív nők…

Hatalmas és bonyolult újítások és az ötletek mögött álló zsenik jutnak eszükbe, ha az innováció szót halljuk. Pedig a legtöbb, mára az életünkben nélkülözhetetlenné vált megoldás egészen egyszerű felfedezések eredménye, és annak, hogy a problémát új szemlélettel közelítették meg. Erre példa, hogy olyan területeken, ahol egyik vagy másik nem van erősebben jelen, az innovációk gyakran éppen a másik oldalról érkeznek.

Ma már nem kérdés, hogy bármely szakmát mindkét nem tanulhatja, miközben a sztereotípiák a férfias vagy nőies szakmákról még ma is erősen élnek. Az egyes területeken egyre gyakrabban megjelennek azonban a másik nem képviselői is és új szemléletükkel sokszor világot megváltoztató újításokat alkotnak. Az alábbi négy találmány a ma még elsősorban férfiasnak gondolt területeken született, közös bennük azonban, hogy mindegyik mögött egy-egy kreatív nő áll.

Ablaktörlő öreg autón, Kép: wikimedia
Ablaktörlő öreg autón, Kép: wikimedia

Az ablaktörlő feltalálója: Mary Andreson

Az autóiparban még viszonylag kevés meghatározó női innovátorról hallunk. Egy közülük Mary Anderson, aki egy autós kiránduláson figyelt fel arra, hogy esős időben a járművezetők csak teljesen lehúzott ablakkal tudnak közlekedni. Megoldásként megalkotta a szélvédőn elhelyezkedő mechanikus szárnyakat – azaz az ablaktörlő elődjét. Érdekesség, hogy később az automatizált ablaktörlő is egy női találmány: Charlotte Bridgwood vezette be.

Marie Curie, Kép: wikimedia
Marie Curie, Kép: wikimedia

A fizika megújítója: Marie Curie

Marie Curie újításai valóban az egész világot megváltoztatta, habár sokan nem kifejezetten csak jó célokra használják. Az ő nevéhez kötődik a rádium és polónium kémiai elemek felfedezése, illetve férjével közösen dolgoztak a radioaktivitásokhoz kötődő kutatásokon. Marie Curie az első Nobel díjas nő, ráadásul rögtön kétszeres, emellett ő volt az első női professzor is.

Telkes Mária, Kép: wikimedia
Telkes Mária, Kép: wikimedia

A megújuló energia kutatója: Telkes Mária

A nemzetközi példák mellett a magyarok is számos innovátort találunk. Szintén a fizika területén újított Telkes Mária, akit a napenergia-hasznosítás pionírjának szoktak nevezni. Ő szabadalmaztatta a napházat, amely napenergiából nyert fűtési rendszerrel működik. A New York Times akkoriban az egyik legsikeresebb nőnek tartotta tudományos munkájáért.

A jövő generáció innovátora: Horváth Dorka

Horváth Dorka a legfiatalabb újító egyike, az óvódásoknak mesekönyveket digitalizáló Bookr Kids alapítója. Dorka nemcsak vállalkozóként sikeres, de olyan digitális újítást hozott a könyviparba, amely megmutatja, hogy a technológia nemcsak hasznos, de kreatív is.

SKOOL
A projekt abban segíti a fiatal lányokat, hogy merjenek újítani, mindehhez pedig használják a technológiát. A hagyományos oktatási keretek közül kilépve a Skool programjai során a lányok a leginnovatívabb IT vállalatoknál tanulhatnak. A projekt idén először jogosult az adó 1 százalékos támogatásra, amire azért van szükségük, hogy még több világjobbító innováció születhessen. 

A következő nemzedék képviselője: Názer Lili

Lili a fiatal lányokat technológiai területen oktató Skool projekt egyik diáklánya. 11 évesen, saját fejlesztésű applikációjával, a DailyTakeMe-vel megnyerte a UPC Future Makers rangos programozó verseny hazai nagydíját, és bekerült a nemzetközi verseny 10 legjobbja közé. A DailyTakeMe egy kifejezetten gyereknek készített mobilalkalmazás, ami az időbeosztást könnyíti meg. A fejlesztés segít például elvált szülők gyerekeinek: a gyerekek könnyen követhetik, hogy ki viszi el őket egy-egy adott programra, vagy ki jön értük az iskolába?

Terjed az autizmus, de mitől?
Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz. Az autizmus iránti fokozódó társadalmi és tudományos érdeklődést szem előtt tartva az MTA a Magyar Tudomány Ünnepén kiemelt előadást szentelt a területnek: Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese előadásában először az autizmussal kapcsolatos jelenlegi tudásunkat vázolta, majd ismertette a Nemzeti Agykutatási Program keretében a témában tett legújabb, alapvető felfedezését, végül kitért a megelőzés és a kezelés jövőbeli lehetőségeire is.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!