Facebook hozzászólás
623

Az vagy nekem, mint testnek a kenyér…

William Shakespeare gyönyörő sora szinte mindent elmond… 2001-ben a Pékek Világszövetsége döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. Azóta majdnem 30 ország csatlakotott a mozgalomhoz. Ilyenkor adományaikkal segítik a rászorulókat a pékek. 

Már 5-10 ezer évvel ezelőtt mindenféle magokból készítettek valamilyen kenyeret. Egyiptomban például a lőtuszvilág termését használták erre. Mintegy hétezer éve a sumérok már búzából, öterzer éve a tibetiek árpából sütöttek kenyeret. Kelesztett kenyeret először 3 ezer évvel ezelőtt Egyiptomban készítettek. Az ókori Görögországban és a Római birodalomban már fontos iparággá nőtte ki magát az ágazat. Hippokratész például medicinái között 17 féle kenyeret említ. (Forrás: wikipedia)

Kenyér, Kép: wikipedia
Itt az ünnepelt, Kép: wikipedia

Itt az Életfromán már számtalan kenyérféle receptjét jelentettük meg. Itt a 10-es toplista!

Dagasztás nélküli mediterrán kenyér Maxtól

Házi kenyér, illatos, ropogós

Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből

Bolo do caco, a madeirai kenyér

Sógorék Kornspitze

Egyszerű, hagymás kukoricakenyér

Knäckebröd – Ropogós kenyér

Karácsonyi gyümölcskenyér

Dögös focaccia – ahogy a Divin Porcelloban sütik

Zöldséges, magvas kenyér

Besenyő Pita bácsi kedvencei – avagy a kenyérsütés kémiája
Mitől lesz magasabb a kenyér? Mi alakítja ki az állagát, az anyagát? Mi befolyásolja az élesztőgombák szaporodásának sebességét, a kenyér héjának a színét? Mi történik a dagasztás, a kelesztés és a sütés alatt? A kenyérsütés kémiájában a Laboratorium.hu segít eligazodni.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!