Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. március 19. 11:00 | László Márta

INGATLANPIAC

Árhullám a Rózsadombon

Szegénység vagy dicsőség? Csak a harmadik legmagasabb átlagos ingatlanárakkal büszkélkedhet  a II. kerület Budapesten. Országosan is a harmadik legmagasabb átlagos ingatlanárakkal büszkélkedhet a II. kerület. Négyzetméterenként 560 ezer forintot kell fizetni. Sokan a mai napig a luxuskörnyék fogalmát a Rózsadombbal azonosítják – joggal. A kerületen belül is ez a városrész a legfrekventáltabb terület, nem ritka a hét számjegyű (!) négyzetméterár sem.

Rózsadomb: fekvése kiváló, közel fekszik a városközponthoz, szép a panoráma, remek a közlekedés, tiszta a levegő. A terület előnyös adottságait már a XIX. század végén felfedezték. A zöldövezeti domboldalt kereskedők, vállalkozók választották lakhelyül.

Rózsadomb és Pasarét, Kép: wikimedia

Rózsadomb és Pasarét, Kép: wikimedia

Népszerűsége azóta is töretlen, sok új otthon épül a környéken. Árfekvése miatt azonban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy oda költözzenek.. Az ingatlanfejlesztők elsősorban 4-5 lakásos, luxusminőségű társasházakat építenek, amelyekben a négyzetméterárak akár a 1,5 -1,8 millió forintot is elérhetik.

– A nagy értékű lakóingatlanokat elsősorban magánszemélyek vásárolják. A rövidtávú megtérülést kereső ingatlanbefektetők az ilyen típusok iránt kevésbé érdeklődnek. Inkább a hosszútávban gondolkodók, az értékállóságot preferálók számára jelent lehetőséget ezen a területen ingatlant venni, annál is inkább, mert a kerület egészén tavaly csupán egy év alatt 17 %-kal emelkedett az ingatlanok értéke – mondja Szombat Éva, az egyik legismertebb exclusive iroda vezetője.

– Nagy az érdeklődés a régebbi, akár építészeti szempontból is különleges, önálló villák iránt is. Sokan – az épületszerkezetet, építészeti értékeket megtartva – teljesen átépítik ezeket a mai igényeknek megfelelően. Az új építésű ingatlanok árai a használtakét is felfelé húzzák, így egy felújítandó lakás négyzetméteréért is jóval több, mint félmillió forintot kell fizetni – teszi hozzá az OTP-s szakember.

Félünk, de inkább meghalunk?… Jaj, ne!
13 százalékkal több szén-monoxid-mérgezéses beteget regisztráltak 2017-ben, mint korábban – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tragédiák minden második alkalommal a fürdőszobában, toxikózis miatt következtek be. A legfrissebb kutatások szerint a magyarok 80 százaléka fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthonukban szén-monoxid-érzékelőt.

A rózsadombi környezethez hasonlóval azért lehet még találkozni a kerületben: igen népszerű Pasarét, Rézmál, Törökvész. Az utóbbi években népszerűvé vált Gugger-hegy is, amely szintén kiváló panorámával és igazi zöldövezeti hangulattal csábítja az új lakókat. Aki városiasabb légkörre vágyik, de Bel-Budán lakna, annak is van megoldás. A Margit körút és Víziváros országos hírű Bauhaus stílusú házai reneszánszukat élik. Nem ritka, hogy a nagypolgári lakásokat luxusminőségben újjáépítik. Ezek négyzetméterárai is könnyen elérhetik az egymillió forintot. Kijelenthető tehát, hogy nem olcsó mulatság a II. kerületben ingatlant venni. Kérdés, hogy megéri-e?

Így vásárol luxuslakást a felső pár ezer
Csak a piac néhány százalékát teszik ki a prémium kategóriás ingatlanok, mégis kiemelt jelentőségűek mind eladói, mind vevői oldalon. A kínálat nagyobb része jelenleg 100 millió forint feletti ingatlan, és az ár mellett olyan tényezők is szerepet játszanak, mint például az elhelyezkedés, a felszereltség és egyéb kiegészítő szolgáltatások. A keresleti oldalon egyre növekvő számban jelennek meg a külföldi befektetők, Budapest mellett pedig a balatoni régióban találhatunk bővülő kínálatot. Szerinted ki a tulajok?

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!