Facebook hozzászólás
384

Amerikai útikalauz igazi kalandoroknak

Amerikáról a legtöbbeknek elsőként New York, Los Angeles, Washington vagy Chicago jut eszébe. A nyüzsgő, minden turista fejében egyértelmű célpontként élő nagyvárosokon túl azonban vannak olyan helyszínek, amelyekről talán kevesebbet hallani, ám különleges történetükkel szintén beleírták magukat Amerika történelemkönyvébe.

Az USA egyik legjelentőseb ünnepe, a Függetlenség Napja apropóján néhány olyan kisebb várost szedtünk csokorba, amelyek metropolisz társaikhoz hasonlóan méltán hozzájárulnak Amerika történelméhez. Lehetünk akár egy lynchburgi forrás tövében, Virginia állam egyik folyópartján vagy Sulliven megye zöld legelőjén, igazi legendákra bukkanhatunk.

George Washington kedvence: Fredericksburg

George Washingtonnak fontos szerepe volt a függetlenségi nyilatkozat megszületésében. Az első amerikai elnök gyerekkorának jelentős részét a Virginia állambeli Fredericksburgban töltötte. A Rappahanock folyó partján elterülő, csodálatos panorámájú családi farm annyira hozzánőtt George Washington szívéhez, hogy később egy nagyobb lakóházat is vásárolt itt édesanyjának, amely azóta korszerű látogatóközpontként üzemel, Mary Washington House néven.

Welcome to Lynchburg

A Tennessee-i lepáró udvarán, Kép: sajtóanyag
A Tennessee-i lepáró udvarán, Kép: sajtóanyag

Meghatározó alkalmakkor megválogatjuk mivel koccintunk. Így volt ez már George Washington idején is, akinek csapatai egy-egy whiskey-vel ünnepelték a győztes csatákat. Az ital alapja kukorica, árpa és rozs, Amerikában mégis egyedülálló módon készítik. Tenessee állam Lynchburg nevű kisvárosában egy mészkőforrás közvetlen közelében található a világhírű Jack Daniel’s whiskey lepárlóüzeme. Az onnan nyert forrásvíz, a különleges faszanes lágyítás, és a saját üzemben készített tölgyfahordók adják a 151 éves családi receptúra alapját. A Lynchburgben kialakított látogatóközpontban megismerkedhetünk a márka történetével és a világhírű ital gyártási folyamataival is.

66-os út vakmerőknek: Oatman

A 66-os út, Kép: sajtóanyag
A 66-os út, Kép: sajtóanyag

A legendás 66-os utat, amit „The Mother Road” néven is emlegetnek, talán senkinek sem kell bemutatni. Számos zenészt és filmkészítőt is megihletett az elmúlt években.

Törvénybe iktatott szárazság
Majd száz évvel ezelőtt nem kis felháborodással indult az újév Amerikában. A januárban bevezetett szesztilalom célja egy józan és egészséges társadalom megteremtése volt, ehelyett illegális csehók, Al Capone és virágzó korrupció uralta az ezt követő több mint egy évtizedet. Az addig legálisan működő szeszfőzdéket – köztük a Jack Daniel’s lepárlóüzemet is – próbára tette ez az időszak. Ám a legendás lepárlómester neve és eredeti whiskey receptje fennmaradt, de csak kevesen tudják kinek köszönhetően?

Amit azonban talán kevesebben tudnak, a híres út legveszélyesebb szakasza az Arizona állam hegyei közt fekvő Oatman mentén található. A település mára leginkább a történelmi 66-os országút legveszélyesebb szakaszáról „híres”, amely az adrenalin rajongók legkedveltebb végállomása, ahol a keskeny hajtűkanyarok még a veterán autósoknak is kihívást jelentenek.

A hippimozgalom szülővárosa: Bethel

Bármennyire is hihetetlen, az első Woodstocki Fesztivált 1969-ben 650 tehén társaságában rendezték meg. Az azóta kultúrforradalmat indító eseményt Max B. Yasgur amerikai farmer, Sulliven megyei birtokán tartották, ahol majd félmillió hippi szórakozott. A New York állambeli Bethel város a mai napig zenei rendezvények és művészeti programok helyszíne, fesztiválrajongók számára kihagyhatatlan.

Ahol a történelem életre kel: Keystone, a „világ szent középpontja”

Mount Rushmore, Kép: sajtóanyag
Mount Rushmore, Kép: sajtóanyag

Amerika nagyjai kőbe vésve… Dél-Dakotában, Keystoneban található a Rushmore-hegy, amely négy nagy amerikai elnök képmását őrzi. A Thomas Jefferson, George Washington, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arcképét ábrázoló sziklacsoport a Fekete-hegységben található. A nemzeti emlékhely különlegessége, hogy az őslakos indián törzsek a 18. században „axis mundi” -ként, vagyis a „világ szent középpontjaként” tekintettek rá. Itt teremtettek kapcsolatot föld és ég között.

Ha legközelebb egy tengerentúli utazáson törjük a fejünket, talán a fentiek közül is érdemes választani. Ez a néhány helyszín izgalmas utazási célpontja lehet a kalandvágyó felfedezőknek.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!