Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. február 12. 11:00 | László Márta

BULI A MANÉZSBAN

Álla a bál a cirkuszban

Artista Bált rendez a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete és az Artistaművészek illetve a Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete a Fővárosi Nagycirkuszban. A régi hagyományokat felelevenítve sok év kihagyás után ma ismét ünnepelnek a művészek és családtagjaik. A jövőben minden februárban újra megrendezik majd a manézsos mulatságot. 

– Jövőt építeni csak a múlt tiszteletével lehetséges. A cirkuszművészet megújításával a hagyományok tisztelete és felelevenítése a feladatunk, s egyébiránt bálozni, találkozni, farsang idején összejönni jó, szép hagyománya volt hajdan az artista közösségnek – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az MTI-nek.

Agustín Viglione és buborékai a Fővárosi Nagycirkusz porondján, Fotó: Urbán Ádám

Agustín Viglione és buborékai a Fővárosi Nagycirkusz porondján, Fotó: Urbán Ádám

Mint hozzátette, az artistatársadalom összetartó, egymást segítő közösség, régen az utazó cirkuszok a szezonra indulás előtt szívesen találkoztak, ünnepeltek együtt.

100 éve él köztünk az angyal
A családtagok mellett az artistaművészek közössége is köszönti Elza mamát, aki száz évvel ezelőtt cirkuszos kocsiban született és ma is ott él.

Utoljára az 1990-es évek elején rendeztek Artista Bált, és bár 2008-ban tettek egy kísérletet külső helyszínen a hagyomány felélesztésére, ez nem járt sikerrel

– A farsang jegyében minden év februárjában meg fogjuk rendezni ezt a találkozót. Olyan cirkuszról álmodunk, mely találkozóhelye, otthona valamennyi magyar artistának – mondta az igazgató.

Amikor a tudás meghajlik a csoda előtt
A Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézetének jótékonysági gálaműsorán nemcsak a kicsiket, hanem a tudományos élet neves képviselőit is varázsbuborékok repítették el a csodák birodalmába. A Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsorának sztárja Agustín Viglione héliummal teli szappanbuborékai nemcsak létükkel kápráztatták el a Magyar Tudomány Ünnepe záró eseményének résztvevőit, hanem azt is jól igazolták, hogy az emberi szorgalommal, leleménnyel és hallatlan türelemmel végrehajtható csodák legnemesebb szimbóluma az artistaművészet.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!