Facebook hozzászólás
247

Alaszka felett lebeg a világ első repülő szélturbinája

Hamarosan héliummal töltött repülő szélturbinák – Buoyant Airbone Turbine – szolgáltatnak megújuló energiát Alaszkában. A prototípust kétszer annyi energiát képes termelni a levegőben, mint földi megfelelője.

Az első repülő szélturbina Fairbanks városa felett fog lebegni a magasban, és több tucat családot lát majd el elektromos árammal. A BAT (Buoyant Airbone Turbine) a valaha telepített legmagasabb szélturbina lesz, amely 120 méterrel magasabban fog megújuló energiát termelni, mint a jelenlegi rekorder, a Vestas v164-8.0-MW. Az első prototípust már felbocsátották, jelenleg tesztüzemmódban működik – írja az Impress Magazin.

Ez nem sci-fi, hanem valóság – Képek: Impress Magazin

A hőlégballonokra hasonlító, levegőben úszó szélerőművek több nagyvárosban is feltűnhetnek majd. A légtéri szélturbinák első látásra olyanok, mintha egy sci-fi filmbe csöppentünk volna, pedig a lebegő erőművek világa hamarosan valósággá válik. Az Altaeros Energies cég által tervezett repülő szélerőművek 300–350 méterrel a földfelszín felett lebegnek majd, hogy elkapják a magaslati légáramlatot, a szél ugyanis 5–8-szor erősebben fúj odafent, mint a földön.

A héliummal töltött modell kétszer annyi energiát képes termelni, mint a földi modell

Az Altaeros már megépítette az első prototípust, mely kétszer annyi energiát képes termelni a levegőben, mint a földi megfelelője. Az első héliummal töltött szélturbina Fairbanks városa felett lesz telepítve, mely kábeleken keresztül csatlakozik majd a földi elektromos hálózatra. A felfújható léghajóba rejtett turbinát erős pántokkal rögzítik a földhöz, hogy stabilan tartsák, és folyamatosan tudja küldeni a villamos energiát a földre.

A repülő erőművek kezdetben távoli célpontokon, katasztrófa sújtotta területeken és katonai bázisokon működnek majd, a fejlesztő csapat azonban tervezi a project továbbfejlesztését. A BAT jelenleg tesztüzemmódban működik, az Altaeros 18 hónapra kapott anyagi támogatást az Alaska Energiahatóságtól a turbina tesztelésére. (Forrás: www.impressmagazin.hu)

A dizájnos Solar Homokóra lett 2014 naperőműve
A dánok dizájnos naperőműve, a Solar Hourglass nyerte el idén az első díjat a Land Art Generator Initiative pályázaton, a megújuló energiatermelés és a megújuló technológiák nemzetközi szemléjén.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!