Facebook hozzászólás
216

Ahol a szükség, ott a Lions segítség

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége alapításának 100. évfordulóját A Magyar Posta. A bélyegkisív Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 

100 éves a Lions, bélyegek, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt az akkor 38 éves Chicago-i üzletember, Melvin Jones alapította 1917-ben azzal az elhatározással, hogy a helyi üzleti klub alaptevékenységein túl jószolgálati munkát is végezzen a közösségért és az egész világért. A kezdeményezést Melvin Jones csoportja, a Chicago-i Üzleti Klub elfogadta. Hasonló csoportokkal felvéve a kapcsolatot, még abban az évben megalakult az Amerikai Egyesült Államokban a Lions Clubok Szövetsége, ami 1920-ban vált nemzetközivé az első hasonló kanadai klub létrejöttével.

Az alapítás óta eltelt száz évben az elvégzett jószolgálati munka és a kapcsolódó nemes eszme azt eredményezte, hogy a Lions mozgalom napjainkban már 206 országban 46 000 klubbal, mintegy 1,4 millió taggal tevékenykedik, és így a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezete. A lionok jelszava we serve, azaz: szolgálunk.

Alapításának 100. évében a Szövetség segítő tevékenysége négy cél köré szerveződik: az első a fiatalok támogatása és bevonása a Lions projektekbe, azaz a jószolgálati munka fiatalok közötti népszerűsítése a Leo klubokban, amivel a lionok akcióiban működnek közre. A második a látás megőrzéséért folytatott küzdelem, amely magában foglalja a vakok és gyengénlátók támogatását is. A harmadik az éhezés elleni küzdelem, ami az egészséges élelmiszerekhez való hozzájutás fejlesztését is jelenti. A negyedik a környezetvédelem és az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtése minden közösség számára.

A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa, a Lions Clubs International Foundation (LCIF) a Financial Times amerikai napilap 2007-es kutatása szerint 34 nemzetközi jószolgálati szervezetből a világ legjobb nem állami (civil) szervezete megtisztelő címét nyerte el. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki az LCIF, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok 100%-át juttatja el a rászorulókhoz.

100 éves a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége, Kép: Magyar Posta
100 éves a Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége, Kép: Magyar Posta

Magyarországon jelenleg 40 klubban majd 900 tag dolgozik a közösségért, és szolgálatuk kiterjed a segítségnyújtás minden területére. A 100 éves nemzetközi szervezet centenáriumi jelszava: „Ahol a szükség, ott a Lions segítség”.

Források: www.lions.hu; www.lionsclubs.org

RICHARD MISSZIÓJA
Külföldre ment egy magyar orvos, Dr. Hardi Richárd. De nem Angliába vagy Németországba a jobb és biztonságosabb jövőért, életért, hanem Kongóba. Álma, hogy adományokból létre hozzon egy szemészeti központot. Szervez, épít, és közben műt, mert aki a dzsungelben nem lát, az nem lesz hosszú életű…


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!