Facebook hozzászólás
784

A Szomszédnéni helytelenül is sikeres

Bálint Ferenc, a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagja, A magyar helyesírás szabályai c. kiadvány új kiadásában ellenőrzi, hova megy nyaralni?

 

Kép: sajtóanyag

A 2001-ben Kolozsváron alakult Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat egyik tagja, Bálint Ferenc beszélt a magyar helyesírás ellen elkövetett vétségükről – „A Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat tagjaként mi is elkövettünk egy merényletet azzal, hogy egybeírtuk a szomszédot a nénivel. Ma már, ha helyesen szeretnék rákeresni, akkor is visszakérdez a Google, hogy »Biztos nem Szomszédnéni?« De hát a Kiscsillag is elkövette ugyanezt, és mióta megalakultak lehetetlen rákeresni apróbb méretű égitestekre, amelyek saját fénnyel rendelkeznek.”

Bálint Ferenc szerint a névadásnál talán megbocsátható, ha szándékosan helytelenül írunk egy nevet. Más esetekben viszont nagyon hasznosnak találom A magyar helyesírás szabályai c. kiadványt, mert választ kapok arra, hogy az Adriai tengerpartra, az Adriai-tenger partra vagy az adriai tengerpartra megyek nyaralni. Így nem kell azt írnom a Facebookra, hogy itt vagyok a horvát Balatonon.

A rajongók gyakran írnak üzeneteket, és be kell vallanom, olyanokat is kapunk, hogy „XD <3  nagggy rajongód wok”.  Ez lehet fura, ám mégis jó érzés, ha egy humoristáért kínai főzőedények is rajonganak. És olyan üzenetet is kaptam, amiben valaki azt írta, hogy „uplódoltam egy tverkinges szelfit”. Meg kellett nyitnom a hivatkozást, hogy kiderüljön, miről van szó.

A suliban  szerettem a játékos helyesírási tippeket. Mert ugye nem mindegy, hogy „hallottam” vagy „halottam”, ezért a tanárom azt tanácsolta, hogy a „hallottam valamit” két „l”, hisz két fülünk van. Mondjuk, ezzel a tanáccsal, Van Gogh-ot könnyen zavarba lehetett volna hozni. Szóval hasznos, hogy van egy kiadvány a magyar helyesírás szabályaival, mert a Google-t használva csak az derül ki, hogy 281 345-en ly-nal és 283 459-an j-vel írják a helyesírást.  Pedig ez, ahogy a tanárom mondaná, az „általános művelcség része”.

Szeptemberben megjelent A magyar helyesírás szabályai című mű új, 12. kiadása az Akadémiai Kiadónál. A kiadvány a magyar helyesírás alapelveit és a szabályokat mintegy illusztráló alapszólistát tartalmazza. Az új szabályzat 300 szabálypontot és az előző, 11. kiadáshoz képest 8000 új szóval bővített szótárat tartalmaz. Az új szabályzatot a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási bizottsága dolgozta ki, az MTA elnöke hagyta jóvá. Az új helyesírásra való áttérés fokozatos, két év türelmi idő áll rendelkezésünkre.

Szerkesztőségi cikkünket és véleményünket itt olvashatod A magyar helyesírás szabályairól!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!