Facebook hozzászólás
283

A szőlőhegyen bort aratnak…

Bár kora reggel már összehúzzuk magunkon a kardigánt, a hőmérők higanyszála még a napokban is magasra kúszik. Beköszöntött Szent Mihály hava. Szeptember a tanévkezdés, a szüret, a betakarrítás, a mulatságok ideje. Élvezzük a csodás napsugarakat, sétájunk a levegőn minél többet – ünnepeljük az élet forgandóságát, az örök újjászületés reményét! Köszöntsük e gyönyörű hónap születését egy fiatal felvidéki költőnő versével, no és néhány érekességgel…

 

Felvidéki költőnő verse

Kislány szőlővel, Kép: Bujdosó Pincészet
Kép: Bujdosó Pincészet

Mészárosová Melinda

Szeptember van

Dér

Susogni készül az őszi falevél,
itt-ott megcsípte már a dér.
Ej, szimatom őszt remél.
Hűvös, hajnali a szél, ereje
is fogytán a nyári napnak,
a szőlőhegyen bort aratnak.

Nyárnak vége, tél még sehol,
ködreggeles ősz honol.
Ködfátyol telepedett a tájra,
el nem repült kis madárka árva.

Szeptember van, kert ázik sárban,
napfény áztatta nyár tovaszállva!
Diólevél az, mi susog, dér csípte,
dió potyog, verik botok!
Szeptember van, jobb, ha tudod!

Különleges napok a világban
Szeptember több ünneplésre is okot ad. Összegyüjtöttünk pár érdekességet a Wikipedia segítségével! Szeptember 8-án tartják az Írástudatlanság Elleni Küzdelem Nemzetközi Napját. 12-én ünnepeljük a Gyermekek Világnapját. Az ózon világnapját és a Hangzáskultúra napját 16-án tartjuk. Még a takarításnak is van saját világnapja, mégpedig 18-án. 22-én nem ülünk kocsiba, így ünnepeljük az Európai autómentes napot. 25-én dícsérjünk meg mindenkit a dícsérés világnapján. 26-án a Tiszta Hegyek napját ünnepeljük. Menejünk is kirándulni 27-én a Turizmus Világnapján. Szeptember utolsó vasárnapján tartsuk meg a hála világnapját, és éljen a Tengerészeti Világnap is!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!