Facebook hozzászólás
528

A helyesírás-ellenőrzők mellékhatásai

Nem mentesítenek a helyesírás-ellenőrző programok sem attól, hogy ismerjük és megfelelően alkalmazzuk a helyesírás szabályait, hiszen azok sem hibátlanok, és nem is minden felületen alkalmazhatók. Márpedig a pontatlan helyesírás sokszor kínos vagy káros lehet – mondjuk egy önéletrajz megírásánál!

Üres fehér papír felett tollat fogó, íráshoz készülő kéz, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Ma az írásbeli kommunikációnak számtalan, az élőbeszédhez nagyon hasonló formája létezik: blogok, posztok, e-mail stb. A gyors válaszadásból és a helyesírás ismeretének hiányából adódó hibák azonban kínos helyzeteket szülhetnek, vagy kárt okozhatnak „elkövetőjüknek”. Kiábrándító, ha önéletrajzunk hemzseg a pirossal aláhúzott helyesírási hibáktól, ráadásul már az első szűrőn kieshetünk egy állásjelentkezésnél. Az ilyen hibák a figyelmetlenség, többszöri ismétlődés esetén pedig a műveletlenség hatását keltik, miközben az online szabályzatot csupán néhány másodperc átfutni. Hasonlóan rossz fényt vet egy cégre vagy termékére, ha helyesírási hibát tartalmazó hirdetéssel kívánják felhívni a figyelmünket, de magánemberként sem tűntetjük fel magunkat előnyös színben, ha lakásunkat „2 szoba+hal”-ként kínáljuk, vagy társkeresésnél már az első üzenetváltásnál elvesszük a másik fél kedvét a folytatástól.

„Mivel a helyesírás-ellenőrző program ma már kötelező tartozéka a szövegszerkesztőknek, ezért sokan legyintenek, hogy fölösleges aggódni, hiszen az úgyis kijavítja, amit írtunk. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a helyesírás-ellenőrzők sem hibátlanok, és nem minden felületen (posztok, kommentek, sms-ek, kézzel írott önéletrajzok vagy motivációs levelek) alkalmazhatók” – mondta el Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó szerkesztőségvezetője.

Vannak olyanok is, akik ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy mások nyelvtani hibáit kijavítsák, ez a kényszerbetegség az ún. Grammatical Pedantry Syndrome (GPS). Persze nem kell átesni a ló túlsó oldalára, elég, ha a magunk helyesírására figyelünk. Ebben nyújt segítséget A magyar helyesírás szabályai új, 12. kiadása, amelyet nyomtatott, online és alkalmazás formájában is segítségül hívhatunk.

Nem árt néha – csak úgy – felfrissíti az egykor tanultakat, és karácsonyi ajándékként sem rossz ötlet, mondjuk felvételire készülő gyerekünknek egy új szabályzat! Egy jó kis szakácskönyv lenne rossz tipp karácsonyra!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!