Facebook hozzászólás
130

A hazai autósok fele vészhelyzetben csődöt mondana

A magyar autósok 79 százaléka nem tudja, hogyan kell vészfékezni váratlan akadály felbukkanásakor, 52 és 54 százalékuk a defekt és a kisodródás esetén alkalmazandó szabállyal sincs tisztában.

Minden második autós gondban lenne egy hiretel fékezésnél – Kép: SXC

Autóvezetési szokásokról és alapismeretekről kérdezte a jogosítvánnyal rendelkező felnőtt lakosságot a Generali Biztosító reprezentatív, 1200 fős felmérésében. A kutatásból kiderült, a 18-59 évesek több mint felének (63%) családja rendelkezik személygépkocsival: a megkérdezettek felének egy, míg 13%-ának háztartásában több autó is található. A kutatás során vezetéstechnikai kérdéseket is feltettek, ám ezek nagyobb részére csak kevesen tudtak helyesen válaszolni. Érdekesség, hogy míg átlagosan a férfiak 61%-a válaszolt helyesen, addig a nők esetében ez az arányszám csak 31% volt.

A rendszeresen autót vezető felnőttek leginkább azzal voltak tisztában, mit kell tenniük jeges úton való megcsúszáskor, 85% adott helyes választ a kapcsolódó kérdésre. Alig akadt azonban olyan válaszadó, aki ismerte volna a vészfékezés szabályát, és az autópályán bekövetkező defekt esetében is a megkérdezettek kevesebb, mint fele (48%) tudná, mit kell tennie. Majdnem ugyanennyien (46%) voltak csak tisztában azzal, hogyan kell helyesen ellenkormányozni kisodródáskor, és csupán a válaszadók 36%-a tudná helyesen felmérni a szükséges féktávolságot egy veszélyhelyzetben.

„A kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy sajnos a balesetek elkerüléséhez szükséges vezetéstechnikai ismereteink sok esetben hiányosak. Pedig egy veszélyesebb szituációban mindez akár életeket is menthet, ezért minden autósnak érdemes legalább elméleti szinten tisztában lennie a helyes megoldásokkal. Az természetesen már csak gyakorlással és a megfelelő rutinnal érhető el, hogy egy valódi vészhelyzetben is egyből helyesen tudjunk dönteni” – mondta Albert Péter, a drivingcamp Hungary vezető vezetéstechnikai trénere.

„A hiányos vezetéstechnikai tudás különösen veszélyes lehet a téli időjárás miatt megváltozott útviszonyok közepette. A Generali tavaly a téli hónapokban több mint 11 ezer káresetet regisztrált, mely összesen 3,5 milliárd forintnyi kárkifizetést jelentett. Ha tisztában vagyunk a képességeinkkel és azzal, mit kell tenni vészhelyzetben, számos baleset elkerülhető. De megfelelő biztosítással felkészülhetünk azokra az esetekre is, amelyeket nem lehet kivédeni” – mondta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

Vezetéstechnikai tippek – A biztonság tanulható!
• Vészfékezés: a kuplungpedál lenyomása mellett rúgó mozdulattal lépjen a fékpedálra!
• Ha jeges úton megcsúszik autója, azonnal vegye le a lábát a gázról, és helyes ellenkormányzással próbálja meg stabilizálni a járművet!
• Ha nagy sebességnél, például az autópályán defektet kap, a kuplungpedál lenyomása mellett a kormányt két kézzel fogva várja meg, míg az autó lelassul, majd húzódjon leállósávba.
• Ha egy éles kanyarban hirtelen kisodródik, a kormánykereket abba az irányba tekerje, amerre az autó hátulja kisodródott.
• Mindig vezessen óvatosan és körültekintően: elegendő csak egy másodpercre oda nem figyelni, ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, amely alatt egy súlyos baleset is bekövetkezhet.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!