Facebook hozzászólás
420

A győztesnek most nem jár aranyérem!

Már csak pár nap van hátra, hogy eldöntsük, melyik hal fajta úszhat be a célba, és nyeri el az Év hala címet. A durbincs, a márna és a compó kapta eddig a legtöbb szavazatot, és jelenleg ez utóbbi áll az élen. Vajon mi lesz a győztes jutalma?

 

 

Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett Az év hala-közönségszavazás, amelyben ezúttal már most eldőlni látszik a verseny – közölte Harka Ákos a szervezet elnöke vasárnap az MTI-vel.
A 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját október elején hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson eddig közel 4600-an adták le voksukat, melyek alapján jó eséllyel kirajzolódik a végső sorrend.

Jelenleg a compó vezet Kép: Pixabay

A sekély, növényekben gazdag állóvizek jellegzetes, gasztronómiai szempontból is értékes halára, a compóra (Tinca tinca) eddig abszolút többséget (55 százalék) jelentő, több, mint 2500 szavazat érkezett.
A természetvédők favoritjaként számon tartott, kizárólag a Duna és mellékfolyói vízrendszerében előforduló, hazánkban védett, példányonként 10 ezer forint eszmei értékű selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) jelentősen lemaradva, 27 százalékkal a második, míg a compóhoz hasonlóan ugyancsak kiváló húsú, ám alapvetően folyóinkban élő, ezért elsősorban az ilyen vizeket kedvelő horgászok táborában ismert és népszerű márna (Barbus barbus) a várakozásokat alulmúló 18 százalékkal a harmadik helyen áll.
A közönségszavazás hajrájában még változhat a sorrend, hiszen az év halára 2015. december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján (www.haltanitarsasag.hu), ahol folyamatosan nyomon követhető a leadott voksok száma. Az oldalon a versengők képe mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk is megtalálhatók – tette hozzá.
A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, legutóbb pedig a kecsege érdemelte ki Az év hala címet.
A korábbiakhoz hasonlóan a 2016. január 1-jén kihirdetett győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben. A kezdeményezés elsődleges célja is ez: minél szélesebb körben ismertebbé tenni őshonos halainkat és bemutatni természeti értékeinket.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!