Facebook hozzászólás
193

A Bazilikából indul Mága Zoltán gigantikus koncertsorozata

A Kárpát-medencét átölelő hangverseny sorozatot indít útjára Mága Zoltán hegedűművész. A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál ünnepélyes megnyitójára a Szent István-bazilikában 2016. augusztus 21-én, 19 órakor kerül sor Kossuth-díjas művészek közreműködésével.

A katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezendő egy hónapos fesztiválon Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt felcsendülnek zenei kincseink, erősítve a magyar kulturális közösségi tudatot. Mága Zoltán a jótékonysági jellegű koncertekkel nem csak a magyar zenei kultúrát kívánja népszerűsíteni, hanem konkrét segítséget is szeretne nyújtani a hangversenyeknek otthont adó településeknek.

Hangok és Harangok Bazilika_plakát

Az ünnepélyes megnyitón augusztus 21-én, a budapesti Szent István-bazilikában többek között fellép Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor.
A nyitó koncert bevételéből Mága Zoltán a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak kíván segítséget nyújtani, valamint életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak. Mecénások felajánlásaiból jelentős összegű támogatást nyújtanak a budapesti Szent István-bazilika felújítására is.

Mága Zoltán, Prima Primissima-díjas művész pontosan öt évvel ezelőtt, 2011. augusztus 21-én, indította útjára a 100 Templomi Koncert című jótékonysági hangversenysorozatát, amelynek révén példátlan összefogásra buzdította embertársait egy-egy kiemelt cél érdekében. Több mint 100 millió forint értékben gyűjtött adománnyal segítette a rászoruló embereket, közösségeket, és számos templom felújításához járult hozzá. Megszólalt hegedűje hősi halottak árváinak megsegítéséért, természeti katasztrófák károsultjaiért, beteg gyermek gyógykezeléséért, hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek taníttatásáért, és kórházak támogatásáért. A templomi koncertsorozat sikerének híre eljutott a Vatikánba is, ahol XVI. Benedek pápa audiencián fogadta Mága Zoltánt 2011. szeptember 28-án.

A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál további állomásán is nemzetközileg elismert művészek, a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb előadói lépnek fel. A hangversenyek repertoárja klasszikus és egyházi zenéből áll majd. A fesztiválsorozat az ország legnagyobb templomaiban kerül megrendezésre – többek között – a Debreceni Református Nagytemplomban, a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a Szombathelyi Evangélikus Templomban, a Győri Székesegyházban, a Miskolci Evangélikus Templomban, a Szolnoki Szentháromság Templomban, a Pécsi Székesegyházban, a Hódmezővásárhelyi Szent István Katolikus Templomban, a Karcagi Református Nagytemplomban, valamint a Gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplomban. Horvátországban, az Eszéki Katedrálisban a horvát köztársasági elnök is jelen lesz Mága Zoltán koncertjén, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendez. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar közreműködésével megvalósuló fesztiválsorozat záró koncertje a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lesz szeptember végén.

A hegedűművész bízik abban, hogy a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál koncertjeivel a 100 Templomi Koncerthez hasonló összefogást teremtve, remélhetőleg nagyságrendben is azonos mértékű támogatással tudja majd segíteni rászoruló embertársait.

A rendezvénysorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta, védnöke pedig Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere lesz. Az ünnepélyes megnyitó védnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Friss!
A Kárpát-medencéért Nívójat veheti át Mága Zoltán hegedűművész szeptember 6-án a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíj Pályázat ünnepélyes díjátadó ünnepségén. A Kárpát-medencéért Nívódíjat olyan személy kaphatja meg, aki évek óta bizonyítottan elkötelezett a határon túli térségek és az anyaország kapcsolatainak erősítésében és elkötelezett a hagyományok tisztelete, a magyarság eszméje iránt.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!