Facebook hozzászólás
262

60 éve indult a TV-Híradó!

Születésnapját ünnepli a TV-Híradó. A magyar klasszikus televíziózás kimagasló pillanata volt. A Filmes Házban június 7-én este 6-kor Dunavölgyi Páter egykori gyártásvezetőt Babiczky László rendező kérdezi. Mindenkit szeretettel várnak a rendezők a ház nyári szünete előtt.     

Egészen pontosan 1957. július 2-án indult el a Híradó, nem sokkal azután, hogy május 1-jén megszületett a Magyar Televízió.

Híradó, Főcím, Dobrovits Lajos gyártásvezet, Kép: FilmesHáz
Híradó, Főcím, Dobrovits Lajos gyártásvezet, Kép: FilmesHáz

„Matúz Józsefné kapott megbízást a Televízió első hírműsorának készítésére. Képes Híradó címmel sugározták a magyar televíziózás első önálló hírműsorát. Tíz percben tíz eseményről tudósított (!): dolgoznak a Gyapjú- és Fonógyárban, aratnak Füzesgyarmaton, újjáépült a Corvin mozi (az 56-os forradalmi harcok egyik hosszasan tartó helyszíne), beszámoltak arról, hogy eltemették a tragikus körülmények között elhunyt Soós Imre színművészt, tudósítottak a VIT csillagtúráról. Két külföldi tudósítás következett ezután, az egyik a tulai építkezésről, a másik a Bulgáriában rendezett nemzetközi kulturális napról. Sportjelentések: lengyel-magyar kerékpárverseny és egy motoros futball. A tikkasztó nyári melegben megnézték, mi újság az állatkertben: lubickoltak a mackók, hancúroztak a kis oroszlánok – vagyis nyugalmat igyekezett sugározni az első tévés híradó…” – írja Dunavölgyi  Péter egykori híradós gyártásvezető, aki az esemény riportalanya lesz.

Mária Terézia forog…
Egyedülálló a vállalkozásba kezdett a Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film az MR Film és az MTVA: közösen készítenek történelmi dráma sorozatot Mária Terézia életéről. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készít televíziós produkciót. A két epizódból álló történelmi sorozat első kockái a csehországi Kromerzsízsben készültek.

Jómagam a nyolcvanas évek első éveiben kapcsolódtam be ebbe a fantasztikus munkába. Óriási megtisztelésnek tartottam, mert a vidéki rádiós és televíziós évek tapasztalatai nagyon jó iskolának mutatkoztak, és azzal, hogy Szegedről Budapestre kerülhettem a híradósok közé, már hatalmas szakmai elismerést jelentett! Ha nem tanulhattam volna ott is kitünő kollégáktól, ma nem lehetnék például Arany tollas újságíró – egyebek közt a televíziós hírműsorokért …

Sok mai magyar televíziós ebben az alkotóműhelyben  tanult, és ma egy másik csatorna  vezető munkatárasa, vagy nyugdíjasa – legyen szerkesztő, riporter, operatőr, vágó, gyártásvezető, világosító, rendező, rendezőasszisztens, archívos, gépíró, titkárnő, és ez nem egy sorrend, ez egy csapat, egy nagy csapat …

Nagyon remélem, hogy a volt kollégák legalább ezen a napon elfelejtik valós vagy vélt sérelmeiket, és elmennek megünnepelni szeretve tisztelt, választott  szakmájuk születésnapját.

A rendezők természetesen várják a nézőket is! Találkozzunk június 7-én este hatkor a FilmesHázban, a IX. kerületben, a Ráday utca 31./k.-ban!!!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!