Facebook hozzászólás
351

6 fantasztikus program a pünkösdi hétvégére!

Aki még nem tudja merre induljon a pünkösdi hétvégén, annak most hat izgalmas helyszínt ajánlunk, tele színes programokkal. A család valamennyi tagja jól fog szórakozni!

1. Gazdag programokkal várja a látogatókat a közelmúltban megújult diósgyőri vár, ahol a hétvégén pünkösdi királyt választanak, díjugrató bajnokságot tartanak, a lovagi tornák terén pedig lovas színház nyílik.
Május 14-én népi játszópark nyílik az ódon falak között, ahol egyebek mellett a csigafuttató, a hordólovagló, a diótörő és a teknőhorgászat is kipróbálható. A kicsiket zenés játékos műsor szórakoztatja majd, megismerkedhetnek jellegzetes pünkösdi dalokkal, mesékkel, szokásokkal és játékokkal. A felnőttek bájitalokat is keverhetnek, kipróbálhatják a középkori fegyvereket és viseleteket a vár fegyvermesterének segítségével, de középkori recepteket is megismerhetnek.

A diósgyőri vár Kép:diosgyorivar.hu

2. A pünkösdi hétvégén folytatódik a Forster Központ BORkulTÚRA sorozata, amely az ország kilenc pontján várja borkóstolókkal és színes programokkal az érdeklődőket.Az edelényi kastélyszigetre látogatók a rokokó szerelem vidám életképei között 18. századi időutazáson vehetnek részt, ahol a szőlő és a bor körüli munkákról éppúgy mesélnek a vezetők, mint a főúri vadászatokról, az udvarlásokról és a cigányzenés mulatságokról. A tiszadobi Andrássy-kastélyban gróf Andrássy Gyula miniszterelnök Sziszihez fűződő állítólagos rajongásáról, vagy unokahúga, Andrássy Katinka életének meghatározó szerelméről is lesz szó, ahogy a nádasdladányi Nádasdy-kastély Ősök csarnokában is a család kapcsolati kerülnek a középpontba a vezetett sétákon. Minden helyszínen bemutatkoznak a helyi borászok is és a pincészetek borainak kedvezményes kóstolására és vásárlásra is lehetőség nyílik.

Edelény – várkastély Kép: Facebook

3. Ügyességi próbák és játékos vetélkedők, az indiánok életét bemutató kiállítás, kirakodóvásár, hagyományőrző és gasztronómiai bemutató, illetve királyválasztás várja az érdeklődőket május 16-án a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.
A nap során lesz kirakodóvásár a múzeumfalu főutcáján, lovaglás és kocsikáztatás, íjászat, népi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, az anarcsi portán pedig babgulyással és édes kőttesekkel várják a vendégeket. A műhelysoron megelevenednek a kismesterségek, tartanak hagyományőrző bemutatót, kézműves foglalkozásokat, az egzotikus konyha iránt érdeklődők a pálinkaházban az Andok országainak ételeibe és italaiba is belekóstolhatnak.

A sóstói múzeumfalu Kép:muzeumfalu.hu

4. A Budavári Palota két teraszán Tűzkereszt ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival, kézműves és gasztronómiai vásárral és mesterség-bemutatókkal várják a családokat a hétvégén a szervezők. Különleges látványosságnak ígérkezik Kő Boldizsár alkotása, az évről évre megújuló, virágba boruló Életfa, a Pünkösdölő Néptánc Találkozó, a családdal érkezők számára pedig a hétpróbás Pünkösdi királyválasztás és a Világfa regélő meselabirintus királyavató játéka

5. Ritka BMW-k, Jaguar- és Alfa Romeo-különlegességek is felvonulnak a hétvégén a Balatonfüred Concours d’Elegance elnevezésű autós rendezvényen. Több mint 50 autóritkaság látható majd a versenyen, köztük muzeális BMW-k, melyek az autógyár centenáriumának tiszteletére vonulnak fel. Cseh, szlovák, osztrák és német gyűjtők jóvoltából olyan exkluzív márkák darabjaival is találkozhatnak a látogatók, mint a Farman, a Duesenberg, a Hispano Suiza és a Bugatti. Egy Ausztriából érkező Rolls-Royce ritkaságnak számít, hiszen az 1920-as években mindössze négy darab készült belőle.Színesíti a palettát egy magyar gyűjtő 1964-es Jaguar modellje. A második világháború előtt készült járművek, az 1945 és 1985 között gyártott autók és az 1985 és 1995 között forgalomba került négykerekűek szépségversenye zajlik majd.
A szombat délután pedig Katti Zoób minikollekciók színesítik a kínálatot, a ruhák stílusában is az autózás nagy korszakai köszönnek vissza.

Kép: balatonfuredconcours.eu

6. Nyitott pincékkel és több mint harminc kulturális programmal várja a közönséget a most első alkalommal rendezendő Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon. A pénteken kezdődő, négynapos rendezvény programjait a gasztronómia, a Gemenc ízei és a szekszárdi bor köré szervezik. A Béla király téren felállítandó gasztroudvarban három helyi étterem  3000-3500 adag étellel készül. A pünkösdi programsorozathoz kapcsolódik a hazai nemzeti parkok találkozója is. Pénteken tíz nemzeti park mutatkozik be a kulturális központ körüli parkban, ahol  őshonos háziállatokat – kutya- és juhfajtákat – is felvonultatnak.

Menj színházba is!
Ne azt nézzük, hogy milyen az ember és az őt körülvevő világ, hanem azt, hogy milyen lehetne! Ne azt kutassuk, hogy miért halunk meg, hanem azt, hogy miért élünk! Ez a mottója az ELTE Tanító és Óvóképző Kar most 35 esztendős Zenés Színpada legújabb bemutatójának, a La Mancha lovagjának – a fergetegesen friss, felszabadult, hittel teli fiatalok előadásának! Itt olvasd el a részleteket!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!