Facebook hozzászólás
751

5+1 jó tanács – így nem lesz sikeres a zsebtolvaj!

A zsebtolvajokat nem lehetetlen kivédeni, mindig akadhat olyan óvatlan pillanat, amikor egy trükkös tolvaj az ügyesebb, szemfülesebb, és megtörténik a baj. Annak érdekében, hogy minimális legyen a károd, íme néhány jó tanács!

Kép:Pixabay

Bárkivel előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban ellopják a pénztárcáját. Ilyenkor a tényleges kár mellett sok bosszúságot okoz az is, hogy sok időt és költséget jelent az elvesztett iratok, bankkártyák pótlása. Ha megfogadod a K&H Bank javaslatait, csökkentheted az anyagi kárt és a kényelmetlenségeket is.

1. Bár sokan szeretik, hogy minden fontos irat, kártya egy helyen legyen, ahhoz, hogy biztonságban tudjuk értékeinket, semmiképp se zsúfoljunk be mindent a pénztárcánkba. A legjobb, ha itt valóban csak a készpénzt tartjuk, abból is csak annyit, amennyire aznap vélhetően szükségünk van. Ma már országszerte elterjedtek a kártyás terminálok, ATM-ek és az érintés nélküli fizetési megoldások. Amit csak lehet, banki tranzakción keresztül intézzünk. Így minden költés nyomon követhető, biztonságos, nem hívjuk fel a figyelmet a sorban a tömött pénztárcánkra.

2. Akármilyen kényelmes és megszokott dolog, jobb, ha a bankkártyáinkat, hitelkártyáinkat nem a készpénz mellett a tárcában tartjuk, hanem például a táskánk egyik cipzáras zsebében. Ha ugyanis ellopják, PIN-kód megadása nélkül is használhatják a kártyát online vásárláshoz . Ugyanígy tároljuk külön az egyéb iratainkat is, hogy a zsebtolvajnak ne áruljuk el egyből a lakcímünket is.

10 jó tanács, hogy elkerüljenek a zsebtolvajok
Persze a legjobb, ha nem a károk minimalizálásával kell foglalkozunk, hanem valóban elkerülnek a tolvajok. Vagy mi őket… Van 10 tippünk ehhez!

3. A PIN-kódot tanuljuk meg, és soha sehova ne írjuk fel! Ha mégis szükséges a számot feljegyezni, akkor a papírt sohase tartsuk a tárcánkban, a bankkártya mellett. Ha rossz a memóriánk, írjuk fel a kódot a mobiltelefonunk jegyzetébe, ám ebben az esetben (is) a telefont védjük le kóddal.

4. Állítsunk be egy alacsonyabb limitet a bankkártyánkra, és inkább ha szükséges, akkor változtassunk azon a nagyobb összeg kifizetése idejére, például a kényelmes mobilbank-szolgáltatás segítségével. Így ha a tolvaj egyszerre megszerzi  a kártyát és a PIN-kódot is, akkor sem tud nagy összeget leemelni a számlánkról.

5. Ha kirabolnak, az első reakció, hogy kétségbeesünk, elkezdünk keresgélni, visszaemlékezni, hol is fizettünk utoljára a tárcánkból. Ehelyett amint észrevettük, hogy nincs meg se a tárca, se a bankkártya, az első dolgunk a kártya azonnali letiltása legyen. Ha mégis előkerül, még mindig kisebb veszteség az új kártya készítésének díját kifizetni, mint ha a bankszámlánk tartalmát tüntetné el a tolvaj. Ha sokáig várakozunk, akkor ugyanis az elkövető könnyen vásárolhat online a mi számlánk terhére.

+1.  A pénztárcánk mellett  a mobiltelefon a másik olyan tárgy, amitől könnyen megszabadít minket egy ügyes tolvaj. A mai okostelefonokon kényelmesen lehet vásárolni, fizetős applikációt letölteni. Emiatt sokan alapból beállítják rajta a bankkártyaszámukat, és nem állítanak be mellé biztonsági rákérdezést minden tranzakcióhoz. Érdemes azonban beállítani a készüléken, hogy minden egyes vásárlás előtt kérdezzen rá vagy az email címünkre, vagy a beállított jelszavunkra/kódunkra, hiszen ezzel az egy mozdulattal is a saját vagyonunkat védjük.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!