Facebook hozzászólás
305

5 tuti tipp a vérbeli szurkoláshoz – nemcsak ma estére!

Ugyanaz lehet a titkos fegyver az idei Bajnokok Ligája döntőjében egymásnak feszülő Liverpool és Real Madrid kezében: a szurkolótáboruk. Az UEFA Bajnokok Ligája szponzoraként a Mastercard azt vizsgálta, milyen hatással van a csapatokra szurkolóik buzdítása és van-e jelentősége annak, hogy a játékosok miképp ünneplik góljukat.

A gólöröm ereje

Európában először készült olyan kutatás, amely a különböző gólörömök és a mérkőzések végkimenetele közötti összefüggést vizsgálta. Az InnerDrive korábbi kutatásokat vett alapul, amikor elkészítette jelentését a gólörömök meccsre gyakorolt hatásáról. A több mint 230 gól és az ezekhez kapcsolódó gólöröm alapján a következő következtetéseket vonták le:

Liverpool csapata, Kép: Mastercard
Liverpool, Kép: Mastercard
  • A góljukat kitárt karokkal ünneplő játékosok 82 százaléka a végső győztes csapatból került ki
  • Ugyanez az arány a mindkét öklüket rázók között 79%
  • Míg a mellkasukat kidüllesztve ünneplőknél 77%
  • A legrosszabbul azok járnak, akik góljuk után leszegett fejjel ünnepelnek, 49 százalékuk tartozik csak a győztesek közé

A győzelmi esélyeket tovább erősíti, ha a játékosok társaikkal közösen örülnek góljuknak. Azoknál a csapatoknál, ahol a gólt követően a csapattársak fizikális interakciót keresnek egymással (megölelik egymást vagy pacsiznak) 50 százalékkal megnő a végső diadal esélye is.

A kutatás a statisztikák alapján a legjobb gólörömöt is megtalálta. A láb legyen legalább vállszéles terpeszben, a fejünk legyen felemelve, karjainkat pedig feszítsük be a testünk mellett. Ez az úgynevezett „power pose” ismerős lehet a Bajnokok Ligája és különösen a Real Madrid drukkereinek: Christiano Ronaldo rendszeresen így ünnepli találatait.

5 hatékony módszer – önbizalom erősítésre
Mindannyian vágyunk arra, hogy jó és stabil önbizalmunk legyen, de ennek elérése sokszor meglepően nehéz feladat. Ha önbizalmunk megfelelő, nemcsak jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem ellenállóbbá is válunk a lelki megterhelésekkel szemben. Íme egy kis segítség önértékelésünk erősítéséhez!

A 12. játékos ereje

A játékosok gyakran hivatkoznak úgy szurkolótáborukra, mint plusz emberre a pályán. A lelátókról érkező biztatás pedig tudományosan bizonyított pszichés erőt jelent a futballistáknak, sőt, pontosan annyi előnyt képes adni egy csapatnak, mintha egy plusz játékos lenne a pályán. A játékosok a buzdítást hallva és a szurkolók lelkesedését látva akár 8 százalékkal jobb teljesítményre képesek – figyelembe véve, hogy ez a pozitív hatás a csapat valamennyi játékosát erősíti, a végeredmény további egy játékosnyi erőt jelent a pályán.

Real Madrid csapata, Kép: Mastercard
Real Madrid, Kép: Mastercard

A kutatást irányító Bradley Busch pszichológus 5 tippet is adott a szurkolóknak, amivel kihozhatják csapataikból a maximumot egy-egy mérkőzésen:

  • Legyél hangos és büszke – a hangos biztatás akár 7 százalékkal növelheti csapatod erőbedobását, és segít kizárni a fáradtság jeleit.
  • Énekelj – minél többet, annál jobb – ezzel még jobb légkört teremtesz a stadionban a csapatodnak és saját magadnak egyaránt.
  • Mutasd ki a támogatásodat – a táblák, zászlók, sálak és más jól látható eszközök akár 8 százalékkal növelhetik a játékosok teljesítményét.
  • Mosolyogj – a remény, a büszkeség és a boldogság hatalmas motiváló erő, és egy mosollyal jól kimutatható – a futballisták ezt látva akár 12 százalékkal keményebben képesek dolgozni.
  • Akárkinek is drukkolsz a Bajnokok Ligája döntőjében, viseld a hazai mezt! – más-más okból, de a fehér és a vörös is összefügg a kiemelkedő teljesítménnyel.

– Érdekes látni, hogy miközben a mindennapos fizetéseink az érintés nélküli technológiák felé haladnak, a futballpályán a csapattársainkkal történő fizikai interakció egy gólöröm során a végső győzelem titka is lehet. Kíváncsian várjuk, hogy milyen felbecsülhetetlen dolog kezdődhet egy labdával a május 26-i döntőben –  mondta Jeanette Liendo, a Mastercard Europe marketingvezetője.

A Császár új formája
Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik arra a Magyar Posta, hogy Albert Flórián (1941-2011) 50 éve kapta meg az Aranylabdát. A bélyeg Baticz Barnabás grafikusművész tervezte.

Arról nem szól a felmérés, hogy mi van azokkal a szurkolókkal, akik otthon a fotelből vagy egy pub pultjáról nézik a meccset?

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit hoz a mai meccs? (És nem mondom meg, kinek szurkolok!) Jó szórakozást, jó drukkolást!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!