Facebook hozzászólás
435

5 tipp, ha előrelátó akarsz lenni lakásvásárláskor

Mindenki saját otthonról álmodik. Fejben szinte pillanatok alatt képesek vagyunk a teljes lakásbelsőt megtervezni a csempe színétől a függönykarnison át, a lakásvásárlás pénzügyi vonzatával viszont már sokkal kevesebbet foglalkozunk. Pedig nem árt jó előre felkészülni az otthonteremtésre, hiszen, ha időben kapcsolunk, rengeteg stressztől óvhatjuk meg magunkat, sőt, rengeteg pénzt is megspórolhatunk. A legjobb hitelek felkutatásával, és a tudatos kölcsönfelvétellel foglalkozó Bank360 szakértőit kérdeztük arról, hogy mi az az 5 tanács, amiket megfogadva elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket a lakásvásárláskor. 

Tegyél félre annyit, amennyit csak tudsz!

Sokba fog kerülni egy saját lakás, nagyon sokba. Elég, ha megnézzük, milyen szinten vannak az ingatlan- és lakásárak az ország különböző területein és a fővárosban. Minél hamarabb kezdjük el szigorú költségvetési terv alapján kiszorítani a lehető legtöbb megtakarítást havonta, annál jobb lesz később.

Parasztházak, Kép: wikimedia
Milyen álmaid otthona? Talán ez? Kép: wikimedia

Érdemes a lehető legkorábban elkezdeni egy lakáscélra elkülönített számlán gyűjteni a pénzt, odafigyelve arra, hogy még véletlenül se nyúljunk hozzá más célból. Már csak azért is szükségünk lesz a rengeteg pénzre, mert hitelfelvétel esetén rendelkeznünk kell a vételár 20 százalékával önerő formájában, ami például egy 20 millió forintos lakás esetén 4 millió forint.

Számoljuk ki pontosan, mennyi pénzt kell havonta félrerakunk egy reális lakáscél teljesítéséhez. Csak annyi hitelt vehetünk fel, amennyit a jövedelmünk és a fedezetként felajánlott ingatlan enged. Ha nagyobb, drágább lakásra vágyunk, érdemes szintet lépni fizetésben is. Minél több pénzt spórolunk meg a hónap végén, annál nagyobb havi törlesztőrészletet engedélyezhet nekünk a bank, amivel a hitelösszeg is nagyobb lehet.

Használd ki a lakástakarék lehetőségeit!

Nagyon sokszor és sokan leírták már, azonban a lakásvásárlás előtt állók közül még mindig vannak olyanok, akik nem használják ki az egyik legjobb megtakarítási lehetőséget Magyarországon, a lakástakarékot. Aki lakásvásárláson töri a fejét, mindenképpen nyisson legalább egy lakástakarékszámlát. Hogy miért? Mert a saját megtakarításunkon felül az állam évi maximum 72 000 forinttal hozzájárul a lakáscéljainkhoz.

Az állami támogatás mellé ráadásul kedvezményes lakáshitelt is felvehetünk, ha nem lenne elég az összegyűlt pénz a kiszemelt lakásra. Havonta maximum 20 ezer forintot fizethetünk be egy számlára, ám megtöbbszörözhetjük ezt az összeget, ha több szerződést kötünk. Szerződést kedvezményezettekre is köthetünk (családtagok), az így összegyűlt pénzt viszont egy közös célra használhatjuk fel. Ha tehát többet tudunk félretenni, mint havi 20 000 forint, érdemes lehet több lakástakarékszerződésben gondolkozni. A takarékoskodás futamideje választható: a legrövidebb időtáv 4 év, a leghosszabb 10 év.

Lakásbelső fiatalosan, Kép: pixabay
…esetleg ez? Kép: pixabay

Ráadásul nemcsak lakásvásárlásra, hanem felújításra, korszerűsítésre és hitelkiváltásra is használhatjuk a lakástakarékot. További előnye, hogy áthidaló kölcsön formájában már a megtakarítás kezdetén felvehetjük azt az összeget, amelyet egyébként csak a futamidő végén kapnánk meg. Tehát nem csak a megtakarításainkat és az állami támogatást fizeti ki előre a lakástakarékpénztár, de megkapjuk a kedvezményes lakáshitelt is. Így nem kell tehát attól tartanunk, hogy pénz hiányában lemaradunk álmaink otthonáról, ám azt tartsuk szem előtt, hogy a hitelfelvételhez át kell esnünk hitelminősítésen is, amely jelzáloghitel esetében több hetet is igénybe vehet.

Kezdj el dolgozni a meglévő hiteleiden!

Szinte biztos, hogy a lakásvásárlási terveinkhez jelzáloghitelt kell felvennünk. A kölcsönt viszont csak akkor kapjuk meg, ha a bank mindent rendben talál a hitelbírálat során. Ha van valamilyen elmaradt hitelünk, amelyet csak nehézkesen fizetünk, vagy jelentős hitelkártyatartozást halmoztunk fel, érdemes először ezeket az adósságokat rendbe tenni. A pénzintézet megvizsgálja ugyanis, hogy milyen adósok voltunk a múltban és többek között ez alapján dönti el, hogy megéri-e nekünk hitelezni, és ha igen, milyen kamat mellett. Minél jobb adósok vagyunk, annál olcsóbban kaphatunk piaci hitelt a banktól.

Javíthatunk a hitelminősítésünkön, ha a nehezen fizethető törlesztőrészleteket lecseréljük, és kiváltjuk a meglévő hiteleinket egy sokkal olcsóbbal. Így is érdemes azonban szem előtt tartani, hogy minél hamarabb érdemes megszabadulni a kölcsöntől, de legalábbis rendezni az esedékes tartozásokat.

Divat és impulzusok
Idén januárban arra számítottak a szakértők, hogy megáll vagy lelassul az ingatlanárak emelkedése, de nem ez történt. A piac júliusig folyamatosan élénkült, majd kicsit megtorpant. Ennek oka, hogy a tehetős réteg elutazott nyaralni, a fizetőképes kereslet eltűnésével pedig érzékennyé vált a piac. Akkor most merre tovább?

Keresd az állami támogatásokat, ismerd meg a lehetőségeket!

Nagyon erős állami ösztönzők érkeztek az elmúlt két évben mindazoknak, akik belevágnak az otthonteremtésbe: ha igénybe vesszük a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) és vállalunk három gyereket, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint kedvezményes hitelt vehetünk fel lakásvásárláshoz. A legutóbbi bejelentés szerint pedig a harmadik, majd az őt követő gyermekek után az állam kifizet 1 millió forintot helyettünk a fennmaradó lakáshitelünkből. Nagyon sok pénzt spórolhatunk meg tehát azzal, ha odafigyelünk és kihasználjuk az állami támogatások adta lehetőségeket!

Valószínűleg nem ez lesz az utolsó lakás, amibe be fogsz költözni

Főleg az első lakásukat megvásárló fiatalok esnek abba a nagyon gyakori hibába, hogy úgy keresnek lakást, mintha a hátralévő 40-50 évet kizárólag csak ott élnék le, pedig az első lakás jellemzően csak egy megálló, amelyet családalapításkor nagyobbra cserélünk. Ám a legtöbben már az első saját lakásban is a tökéletes otthont akarják magunknak létrehozni, de később aztán a drága bútorokkal és berendezésekkel felszerelt lakás egyes részei teljesen kihasználatlanul maradnak.

Hálószoba, Kép: pixabay
…esetleg ez? Kép: pixabay

Azt se felejtsük el, hogy időről-időre fizetni kell a felújításért, korszerűsítésért a hitel törlesztése mellett. Érdemes ezért azt is megbecsülni, hogy fent tudjuk-e tartani hosszú távon a lakás megfelelő állapotát, tudjuk-e bizonyos időközönként festeni, tudunk-e benne bútort cserélni vagy éppen a konyhát felújítani? Ha nem vagyunk elég előrelátóak, és nem kalkulálunk a felújítás vagy az állagmegóvás költségeivel, ezek a kiadások egy-kettőre felborítják a családi költségvetést, ráadásul a lakás is veszít majdani értékéből.

Szánjunk időt a tervezésre!

Manapság több időt töltünk a következő, jobb esetben is két évig használható mobiltelefonunk kiválasztásával, mint az akár évtizedekig otthont adó lakásunk pénzügyeinek megtervezésével. Pedig a hirtelen meghozott döntések, a felkészületlenség rengeteg fejfájást okozhat nekünk. Ha viszont szem előtt tartjuk ezt anéhány tanácsot lakásvásárlás előtt és törekszünk arra, hogy pénzügyileg tudatos döntéseket hozzunk, szinte biztos, hogy hálás lesz otthonunk, mi pedig kényelemben és jó kedvvel gondolhatunk vissza a családi fészek megteremtésére.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!