Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. október 27. 11:00 | László Márta

FAISKOLA

5 dolog, amire gyümölcsfa-ültetéskor figyelj

Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetés és a faiskolák szezonja: már kaphatók a fiatal gyümölcsfák, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez. A csemeték kiválasztása és helyes elültetése során, viszont több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést is hozzanak. Ehhez nyújt segítséget Nektek Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.(MKSZN) érdi faiskolájának szakértője.

Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat választani. Almánál ilyen pl. a Florina, a Freedom, meggynél pedig a Csengődi fajta.

Facsemeték, Kép: MKSZN

Facsemeték, Kép: MKSZN

Milyen környezet várja a fát?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Ha nincs pl. mandula vagy őszibarack, akkor ezek valószínűleg nem élnek meg az adott körülmények között. A talajminőség egy másik fontos szempont lehet. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

Ásás a gyümölcsösben, Kép: MKSZN

Ásás a gyümölcsösben, Kép: MKSZN

Honnan szerezzük be a gyümölcsfáinkat?

Vásárláskor érdemes a nemesítőkhöz közel álló faiskolákhoz fordulni, hiszen ott a hobbikertészeket és a nagyüzemi telepítőket egyaránt ellátják további tanácsokkal. Az ország legnagyobb gyümölcsfa szaporító intézetének, az MKSZN Kft-nek Érden, Újfehértón, Cegléden és Fertődön is van faiskolája, ahol összesen 290 fajtát szaporítanak.

Locsolás a gyümölcsösben, Kép: MKSZN

Locsolás a gyümölcsösben, Kép: MKSZN

Szállítási hibák

Vásárlás után közvetlenül könnyen kiszáradhat a kis fa, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje őket szél. Ültetés előtt akár egy napig is tartsuk vízben, utána pedig többször is bőven locsoljuk meg.

Ültetés, Kép: MKSZN

Ültetés, Kép: MKSZN

Vigyázzunk a gyökerekre!

Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha szeretnénk trágyázni a földet, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával, mert az bomláskor felmelegszik, és a gyökerek könnyen megfőhetnek.

További információ és szaktanácsadás: www.mkszn.hu

Hogy kerül az alma az asztalra?
Bár Magyarországon is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!