Facebook hozzászólás
189

5 csodás kép Szocsiból – megkezdődött a téli olimpia!

Nyolcvannyolc ország csaknem háromezer sportolója, köztük tizenhat magyar indul a tizenhat napon át tartó XXII. téli olimpián, amelynek megnyitója tegnap este volt Szocsiban, az Olimpiai Stadionban. Az ötkarikás versenyen tizenöt sportág kilencvennyolc számában hirdetnek győztest.

A megnyitón a cirilbetűs ábécé 33 betűjéhez a legnagyobb orosz történelmi személyeket, művészeket, találmányokat társítva mutatták be az orosz történelmet, tudományt, kultúrát. Ezt követően megkezdődött Ljubov, vagyis Szerelem – az est főszereplője – álomutazása.
Igaz, a nyitófelvonásba kis baki is bekerült: a levegőben az öt világító hópehelyből csak négy alakult át karikává, így nem sikerült kirajzolni az olimpia jelképét, az öt karikát.

Az orosz zászló felvonása és az orosz himnusz után megkezdődött a sportolók felvonulása, így a folytatásban a 40 ezer néző mellett ők is élvezhették a látványos műsort. A magyar küldöttség tizennyolcadikként vonult be, a nemzeti zászlót a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Heidum Bernadett vitte.

A sportolók bevonulása után ismét show következett. Látványban nem volt hiány: gigantikus fényfestészetet jelenítettek meg a küzdőtéren, volt tűzijáték és szimulált hóesés.

A játékokat Vlagyimir Putyin, a vendéglátó ország elnöke nyitotta meg, ezután nyolc híres orosz sportoló és közéleti személyiség kezében megérkezett az éppen százéves olimpia zászló.

Az olimpiai láng Marija Sarapova teniszező kezében érkezett a stadionba, amelyet sok híres sportoló közreműködése után végül Irina Rodnyina – párosban háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és 11-szeres Európa-bajnok műkorcsolyázó –, valamint Vlagyiszlav Tretyak – háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok jégkorongozó vitt az Olimpiai Park közepén álló kandeláberhez, és ők lobbantották fel a február 23-áig itt égő tüzet.

A csaknem háromórás műsor tűzijátékkal zárult.

Képek: MTI Fotó: Illyés Tibor

Az idei Magyar Sajtófotó Pályázat nyertesei – Képekkel!
310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett 32. Magyar Sajtófotó Pályázatra, ez 22 százalékkal több, mint tavaly. A pályázat valamennyi díját a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, március 27-én adják át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol a kiállítás május 18-áig lesz látogatható, majd országos körútra indul.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!