Facebook hozzászólás
542

3+1 dolog, amit nem gondolnál a 35 év alattiakról

Spórolósabbak az idősebbeknél a fiatalok – derül ki egy friss kutatásból. Ne menjetek sehova: akadnak ebben további meghökkentő megállapítások is…  Részletesen foglalkozik a 18-35 éves korosztály helyzetével és megítélésével az átfogó, 17 európai országra kiterjedő Cetelem Körkép 2018. Az annyira nem meglepő, inkább riasztó, mennyire lesújtó véleménnyel vannak a 35 év felettiek az Y-generációról: a jellemzésükre használt jelzők 88 százaléka negatív.

Miből élnek majd a jövő nyugdíjasai?
Az állami nyugdíj szinte kizárólagos szerepe a most nyugdíjba vonulók körében ma még megkérdőjelezhetetlen. De vajon hogyan képzeli el nyugdíjas éveit a fiatalabb korosztály, miből lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? Többek között erre kereste a választ az egyik biztosító megbízásából készült felmérés.

A „bezzeg az én időmben” árnyékában az se számít rendkívülinek, mennyire máshogy ítélik meg önmagukat a fiatalok, mint az idősebbek őket. A legnagyobb kontraszt az érettség esetében mutatkozik: az Y-generáció európai tagjainak 41 százaléka tartja magát megfontoltnak, míg a 35 év felettieknek csupán 6 százaléka gondolja ugyanezt róluk, sőt, 32 százalékuk egyenesen éretlennek minősíti a fiatalabbakat. Szintén szakadéknyi a különbség a szorgalom megítélésében: miközben az ifjabbak 34 százaléka véli úgy, hajlandó erőfeszítéseket tenni céljai elérése érdekében, az időseknek mindössze 7 százaléka hiszi ezt róluk. Mi több, 28 százalékuk szerint a 35 év alattiak lusták, fáradtak.

Fiatal pár összebújva, Kép: pixabay
Fiatal pár összebújva, Kép: pixabay

Most pedig lássuk a Cetelem Körkép 2018 azon eredményeit, amelyekre nem igazán számítanánk:

Az emberek hajlamosak az öncélú fogyasztók címkét ráaggatni a fiatalokra, pedig a felmérés szerint ez nem jellemző: a 35 év alattiak 73 százaléka saját bevallása szerint inkább spórol, mintsem szórná a pénzt. Pedig a lehetősége meg lenne a költekezésnek, ugyanis 38 százalékuk azt mondta, hogy több pénz állt rendelkezésére az elmúlt évben, mint azt megelőzően. A fiatalok meggondoltsága abban is tetten érhető, hogy 67%-uk tervezi megtakarításait növelni a következő egy évben, ami 22 (!) százalékponttal magasabb a teljes népességre mért átlagnál.

Nem úgy, mint a 35 év felettiek, akik saját életükben a legfontosabb dolognak az utazást, a világ felfedezését tartják. Találós kérdés: ezek után mi lehet a listavezető a Y-oknál? Nem jó a válasz, mivel a helyes megfejtés a családjukkal és szeretteikkel eltöltött idő. Ezt majd 60 százalékuk sorolta az első helyre. És ha nem volna elég a hagyományos, alapvető, mondhatni, konzervatív társadalmi értékekből, akkor tessék kitalálni a fiatalabb korosztály második legfontosabbként megjelölt kategóriáját. Nem nyert: ezüstérmes a stabil munkahely, olyan esélyeseket utasítva maga mögé, mint az egészséges életmód, a művelődés-tanulás, vagy az utazás.

Hol élsz, kedves Y generáció?
Még mindig megállíthatatlan a lakásárak emelkedése. A KSH statisztikái szerint Budapesten március végén átlagosan 700 ezer forinttal került többe egy ingatlan, mint 2016 decemberében. Tovább nyílik az olló a főváros és a vidéki települések között. A különbség mértékét jól mutatja, hogy míg egy budapesti fiatal átlagosan majd 18 millió forintért, addig községben élő kortársa 4,2 millió forintért juthat hozzá első ingatlanához.

Általánosan elfogadott vélekedés a 18-35 évesekről, hogy a vásárlást az interneten intézik. A Cetelem Körkép eredményei szerint ez egyáltalán nincs így: mindössze a felmérésben megkérdezettek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kulturális termékeket kizárólag neten vesz, míg a technológiai termékeknél 9, a háztartási gépeknél 8 százalékos ez az arány. Az adatokból kiolvasható, hogy a fiatalabb korosztály a webshopok mellett erősen vonzódik a fizikai boltokhoz. Olyannyira, hogy az Y-ok 57 százaléka kifejezetten szeret ilyen üzletben vásárolni, miközben ez a 35 felettieknél csak 42 százaléknak okoz örömet.

– Nem véletlenül áll az idei kutatás fókuszában az Y-generáció: ez az a korosztály, amely radikálisan írja felül a tipikus fogyasztói attitűdöket, ráadásul egyre nagyobb arányt képvisel a teljes fogyasztói társadalomban, mivel olyan alapfogalmak nyernek egészen új értelmet esetükben, mint például a türelem, a pénzügyi szolgáltatók kénytelenek megoldásaikat az Y-ok türelemfelfogásához illeszteni – véli a bank elnök-vezérigazgatója, Szabó Péter.

+1. És akkor a legvégére marad a feketeleves, ami egy igazi hungarikum. Miközben Európa fiataljait összeköti a vásárlás felett érzett öröm, a mieink rettentően kilógnak a sorból: nálunk ugyanis a 18 és 35 év közöttiek 57 százaléka kifejezetten teherként éli meg a vásárlást. Lehet, hogy még mindig túl gyakran zavarjuk le őket a közértbe tejért?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!