Facebook hozzászólás
248

3 napos Középkori Forgatagba hívunk – Kassai Lajossal

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékának ad otthont jövő héten július 29-30. között a Diósgyőri vár, melyen a családok és a történelem szerelmesei is izgalmasabbnál izgalmasabb programokra számíthatnak. A XVIII. Középkori Forgatagon valósághű viadalok, nagyszabású fáklyás felvonulás, számos hagyományőrző csapat bemutatója és a néhány éve rekonstruált Diósgyőri vár udvartartása várja a látogatókat.

A Középkori Forgatag egy időutazásra hívó, egész hétvégén át tartó rendezvény lesz, amelyre minden igényt kielégítő, egész napos szórakozást kínáló programmal készülnek a szervezők.

A történelmi hűség igényével 2014-ben rekonstruált és azóta is ebben a szemléletben bővülő Diósgyőri vár autentikus környezetet kínál ahhoz, hogy a látogatók betekintést nyerjenek egy középkori vár mindennapjaiba. A Középkori Forgatag során a vár és környezete megtelik élettel, mutatványosok, lovagok, apródok, táncosok, mesteremberek, udvari bolondok, pékmesterek foglalják el évszázadokkal korábbi helyeiket, és természetesen a trón sem marad üresen, tiszteletét teszi a királyi pár is.

XVIII-Középkori-forgatag_3
Valósághű viadalokat is láthatunk

A középkori világ megidézését látványos történelmi elődadások, lovagi tornák és fegyveres bemutatók teszik teljessé. A Középkori Forgatag fényét olyan neves, korhű kosztümökben felvonuló hagyományőrző csapatok emelik, mint a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Vermes törzs, a Kaposvári Fekete Sereg Lovagrend és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend. A valósághű viadalokra vágyó látogatóknak a Buhurt Arénát érdemes felkeresniük, ahol páncélos lovagok „full kontakt” küzdelmét izgulhatják végig. A Lovagi Tornák Terén és a vár környékén zajló csatározások – melyeken az ágyuk és a fegyverek sem maradnak némák – éjszakába nyúlóan is folytatódnak, hogy szombat este pirotechnikai eszközökkel felejthetetlenné varázsolt éjszakai csatajelenetében csúcsosodjanak ki. Nézd meg a videós kedvcsinálót is!

korhű kosztümökben felvonuló hagyományőrző csapatok
Korhű kosztümökben felvonuló hagyományőrző csapatok

A Középkori Forgatag szervezői kiemelt figyelmet fordítanak a látogatók bevonására is: a szekértábor számos programja mellett középkori játszótér, íjászat, bajvívó iskola és játékos apródi viadalok is várnak a vállalkozó kedvű kicsikre és felnőttekre.

A Középkori Forgatagon a magyarországi hagyományőrzés két jelentős alakja is felvonul: Krekács Zoltán a korabeli uralkodók és főurak kedvelt szabadidős tevékenységét, a lovassolymászatot idézi fel; a modernkori lovasíjászat megteremtője – Kassai Lajos – pedig egyedi képességeit a Lovagi Tornák Terén is bizonyítja. (Képek: sajtóanyag)

Kassai Lajos
Kassai Lajos

A Középkori Forgatagról a Diósgyőri vár honlapján olvashatnak további információkat az érdeklődők.

A férfi, akinek minden lövése hungarikum
Óriási sikerrel játsszák a hazai mozik Kassai Lajos lovasíjászról készült dokumentumfilmet. A Kaszás Géza rendezte mozit a január 21-i premierje óta már több, mint hétezren látták. Azt tudtad, hogy a Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum?


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!