Facebook hozzászólás
423

2016 slágere az iparvárosi panel!

Tíz budapesti háztartásból négy másik lakásba költözött az elmúlt évtizedben. A községekben fele ekkora az arány, ott csak a lakosság ötöde nézett új otthon után. A mobilitási-hajlandóság, az ingatlanárak és a településtípusok között erős összefüggés van az ingatlanpiaci szakértő szerint. Népszerű célpont a panellakás, fővárosban és vidéken egyaránt.

Kőbányai lakótelep, Kép: wikimedia
Kőbányai lakótelep, Kép: wikimedia

A budapesti lakosok – a KSH 2015-ös kutatása szerint – jóval mobilisabbak, mint a falvakban élők. A fővárosiak döntő többsége Budapesten belül keres magának új otthont, de az agglomeráció is szépen teljesít: ott a lakásváltások majdnem fele más településekről beköltözőknek köszönhető.

– A vidéken tapasztalható alacsony mobilitás nemcsak a szándék, hanem az anyagi lehetőségek függvénye is – mondja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.  A községekben értékesített ingatlanok ára 2015-ben átlagosan 6,2 millió forint volt. A megyeszékhelyen átlag 10 millió forintért, a fővárosban átlag 16 milliós forintos áron lehet lakást venni a KSH vonatkozó statisztikái szerint. Külső forrás bevonása nélkül tehát egy vidéki ingatlan eladásából aligha lehet nagyobb városba költözni. A szakértő szerint az anyagiakon túl az ingatlan-eladási tapasztalat is sok esetben hiányzik. Többek közt ezzel indokolja az ingatlanközvetítőik bevonását, akik az eladás mellett az új otthon megtalálásában nyújtanak segítséget a költözködőknek.

5 indok, ami miatt kisebb lakásba mész
Kisebb értékű otthonba költözik a lakásukat lecserélők fele. A KSH lakásfelmérése szerint az egyedülállók és az idősebbek között jóval magasabb az olcsóbb ingatlant választók aránya. Az alacsonyabb ár gyakran kisebb lakóterületet is jelent. Bár a lakáscserének számos oka lehet, de a megváltozott igények mögött a legtöbb esetben a családi és az egészségügyi állapot megváltozása áll. A részleteket itt találod!

A mobilitás hiánya ugyanakkor a munkaerőpiacon is problémát jelent. Miközben a kelet-magyarországi megyékben 10% fölötti, vagyis a fővároshoz képest több mint kétszeres, sőt egyes nyugati megyékhez képest háromszoros a munkanélküliségi ráta, a munkahely miatti lakáscsere csupán az összes adásvétel 13%-át adja.

– Bár egyre növekszik arányuk, még mindig kevesen költöznek a munkahelyek után – vonja le a következtetést Valkó Dávid, aki szerint a vándorló dolgozók körében a legvonzóbbak a jelentős iparral bíró városok, mint például Győr vagy Kecskemét. Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint főleg a megyeszékhelyeken keresettek a megfizethetőbb panellakások, ezt erősíti meg a statisztikai hivatal száma is: az odaköltözők több mint fele választ egykori lakásgyári ingatlant.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!