Facebook hozzászólás
699

200 éve született a leggazdagabb szókincsű magyar költő

Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére adott ki feláras bélyegeket a Magyar Posta. A négy bélyegképet tartalmazó kisív két címletéhez kapcsolódó felár összegét, összesen 150 Ft-ot a társaság az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegkisívet Gilicze Gergő grafikusművész tervei szerint 30 000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta. 

Arany János (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) a magyar irodalom egyik legismertebb és legkiemelkedőbb szereplője. Irodalmi pályafutása 1846-ban Az elveszett alkotmány című szatirikus eposszal indult, de igazán ismertté a Toldi című művével vált, mellyel elnyerte a Kisfaludy Társaság 1847. évi pályadíját. A Toldi nemcsak pályadíjat, hanem Petőfi Sándor barátságát is meghozza számára, levelezésük ma már komoly irodalomtörténeti érték.

Arany János alkalmi boríték, Kép: Magyar Posta
Alkalmi boríték, Kép: Magyar Posta

Már pályája kezdetén is foglalkozott közélettel, és politikai tárgyú cikkeket írt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt nemzetőrként szolgált, majd a Szemere Bertalan által vezetett Belügyminisztériumban volt fogalmazó. A bukást követően egy ideig bujdosott, de – mivel jelentékeny politikai szerepe nem volt – végül elkerülte a megtorlást, és Nagykőrösre költözött, ahol 1851 és 1860 között gimnáziumi tanári állást vállalt. Ott születtek költészetének első csúcsát jelentő versei, a székely és skót népi hagyományokból merítő balladái. Ez volt legtermékenyebb alkotói időszaka és ezek a művek tették lehetővé, hogy a Kisfaludy Társaság meghívja ügyvezető igazgatónak, majd a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként az Akadémia főtitkára lett.

Már életében halhatatlannak számított. Nagy epikai műveiben – a Toldi verses regényhármasában és a Buda halálában – illetve a művészi tökéllyel kiformált balladáiban kora világirodalmának szintjére emelte a lélekábrázolást.

Legyen a zene mindenkié!
Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Kodály Zoltán-emlékévet Magyar Posta. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Nagy és sokoldalú szellemi műveltségre tett szert, a latin, a görög, a német, az angol és a francia irodalom remekeit eredetiben olvasta, és Shakespeare-fordításai ma már klasszikusnak számítanak.

Ő a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője, és ehhez mérten páratlanul gazdag szókinccsel rendelkezett. Költeményeiben majdnem 60 ezer egyedi szót használt, ha pedig a ragozott formákat nem tekintjük külön szónak, akkor valamivel több, mint 16 ezret – ami azt jelenti, hogy őt tekinthetjük a leggazdagabb szókincsű magyar költőnek.

Arany János emlékév, bélyegek, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyeggrafikák alapjául Arany János négy balladájához – Bor vitéz, Ágnes asszony, A walesi bárdok és Mátyás anyja – kapcsolódó Zichy Mihály illusztrációk szolgáltak. A keretrajzot a balladákból vett idézetek és az Arany János-emlékév arculati elemei egészítik ki – melyek az alkalmi borítékot is díszítik. Az alkalmi bélyegzőn Arany János aláírása jelenik meg.

(Források: Hegedűs Géza: A magyar irodalom arcképcsarnoka, Budapest 1993; www.origo.hu;www.wikipedia.org, Magyar Posta)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!