Facebook hozzászólás
440

100 éves pandának fél évig jár a szülinap

Dél-Kínában megkezdték az ország legidősebb, 35. évében járó pandájának fél éven át tartó születésnapi ünnepségsorozatát, hogy méltóképpen köszöntsék majd novemberben a 100 éves embernek megfelelő életkorú Paszét.

A nőstény panda minden valószínűség szerint országosan a legismertebb, miután 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját. Pasze, aki Szecsuan tartomány Paohszing megyéjében látta meg a napvilágot, Pan Pan „művésznéven” vált igazán sztárrá.

A pandák vadonban átlagosan 15 évig élnek Kép: Pixabay

Pasze egészsége 2000-ben rosszra fordult, magas vérnyomással kezelték és – elsőként a pandák között – sikeres műtéttel eltávolították szeméről a kialakult szürke hályogot – számolt be a Hszinhua hírügynökségnek Si Fej-ning, egyik gondozója.
A matróna öregedése folyamán a szakemberek több, korábban nem tapasztalt problémával találkoztak, amelyekre egyedi megoldásokat kellett találniuk. Így megritkult fogazata miatt például kedvenc bambuszrügyeit kis szeletekre vágták, mellé tojásfehérjeport kapott, és a gyógyteától sem menekülhetett.
Paszéról a következő hónapokban animációs film készül, könyvet is kiadnak róla és festményeken is megörökítik majd.
A fucsoui pandakutató központ arra szeretné felhasználni a születésnapig hátralévő fél évet, hogy különböző rendezvényekkel, akciókkal felhívja a figyelmet a pandák és élőhelyük védelmére, az iskolákban bővítsék a pandákkal kapcsolatos ismereteket, tudományos szemináriumokat szervezzenek és ideiglenes pandagondozó önkénteseket toborozzanak – számolt be Csen Jü-cun, a központ vezetője.
Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 375 pedig fogságban. Vadon átlagosan 15 évig élnek.

Mi jár annak, akit megver egy panda?
Csaknem 24 millió forintnak megfelelő kártérítést kap egy északnyugat-kínai férfi, mert megverte és megharapta egy vadon élő panda – közölte a helyi újság híre nyomán a kínai országos média.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!