Facebook hozzászólás
271

10 trend, amely meghatározza az életünket 2017-ben

Tíz olyan technológiai trendet leplezett le a Samsung Electronics Europe, amelyek jövőre nagy hatással lesznek az életmódunkra. A Samsung Design Europe és a Foresight Factory kutatóintézet által készített előrejelzés olyan kulturális és társadalmi átalakulásokat, valamint technológiai fejlesztéseket gyűjtött össze, amelyek amellett, hogy meghatározzák vásárlási és munkahelyi szokásainkat, életvitelünket is megváltoztathatják.   

– Cégünk célja egy olyan jövő kialakítása, amely mindenkinek csodálatos lehetőségeket kínál, ahol a saját korlátok átlépése természetes, és olyan dolgokat érhetünk el, melyeket lehetetlennek hittünk. A technológiától való félelem, valamint az azzal való versengés már a múlté: olyan korban élünk, amelyre az érzelmileg fejlett technológia jellemző. A mesterséges intelligenciával rendelkező termékek életvezetési tanácsadóinkká válnak, de segíthetnek kiszakadni a valóságból vagy éppen mélyebben megérteni azt. A személyes operációs rendszerek pedig olyan párbeszédet nyitnak ember és technológia között, amely segít áttörni határainkat, és egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy emberfeletti képességeket birtokolhassunk – mondta el Camille Hammerer, a Samsung Design Europe vezetője.

Macska a számítógépen, Kép: staticflickr
Macska a számítógépen, Kép: staticflickr

A Samsung által jósolt trendek a következő évre:

  1. Minimalizmus és rendrakás: Engedünk a csábításnak, és a rendetlenséget minőségre cseréljük. Eszményítjük majd a minimalista, elegáns dolgokat, amelyek nagy teljesítményűek, de egyszerű kivitelezésűek.
  2. A kortalan társadalom: A jövőben a nyugdíjas korúak is élhetnek a technológia által nyújtott lehetőségekkel. A technológia elősegíti a kapcsolattartást, a tanulást, az alkotást, a hosszabb aktív életet és a nagyobb egészségtudatosságot, ezzel együtt azt is, hogy dacoljunk az öregedéshez kapcsolódó sztereotípiákkal.
  3. A mesterséges intelligencia és az okos tanácsadók: A gépek nem csak a nyelvünket sajátítják el, hanem tanulnak is tőlünk, így abból merítve, amit a viselkedésünkből megértenek, okos tanácsadókká válnak.
  4. Tedd jobbá az életemet!: Ahogy az életünk egyre rutinszerűbbé válik, a technológia használatával elmenekülhetünk belőle, vagy éppen javíthatjuk azt. A virtuális és a kiterjesztett valóságot egyesítő kevert valósággal a szórakoztatóipar, az utazás és a sport élményeinek új szintjét tapasztalhatjuk meg.
    A hetven lesz az új ötven?
    Szülei jobb anyagi körülmények között éltek – így vélekedik minden második ember az egyik nagy biztosító társaság megbízásából végzett felmérés szerint. A kutatás arra is rávilágított, hogy kitolódtak a hagyományos életútra jellemző események: az elköltözés, a házasság, a gyerekvállalás. Mivel a megnövekedett élethosszal párhuzamosan kitolódik a nyugdíjkorhatár is, ezért a tisztes, munkamentes időskor megteremtése egyre inkább az öngondoskodáson múlik. Jó hír, a fiatalabb generáció a felmenőinél jobban áll a hosszú távú pénzügyi öngondoskodás terén.
  5. Történetkeresők: A személyes kiteljesedés egyre meghatározóbb, mivel egyre többen használjuk a technológiát arra, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki életünk minden percéből.
  6. A viselhető eszközök új generációja: Túllépünk az egyszerű, viselhető kijelzőkön a hangulat és a környezeti feltételek észlelésére, valamint a teljesítmény és tanulás javítására képes, észrevétlen érzékelők felé. Megérkeznek a piacra a tudományos-fantasztikus irodalomba illő digitális tabletták és lenyelhető eszközök.
  7. Hálózatba kapcsolt család: A jövőben szemtanúi leszünk, ahogy a növekvő számú, generációkon átívelő, hálózatba kapcsolt családok a technológia használatával legyőzik az érzelmi, anyagi vagy akár fizikai kihívásokat.
  8. Több érzékszervre ható élmények: Az ízlelés, a szaglás, és a tapintás egyesül a vizuális ingerekkel, így egy több érzékszervre ható élmény jön létre.
  9. Nanotechnológia a tévénkben: A nanotechnológia, ezen belül is a kvantumpont-részecskék lesznek az okos anyagok következő szupersztárjai. A várakozások szerint ezek az apró részecskék vezetnek el a következő generációs televíziós technológia, majd az egészségügy forradalmi újításaihoz.
  10. Az elmét megtisztító csendes technológia: Napjainkban átlagosan 80 alkalommal pillantunk rá a telefonunkra, azonban a csúcstechnológia itt is segítségünkre siet: a Gear IconX vezetéknélküli fülhallgató lehetővé teszi a maximális kikapcsolódást, anélkül, hogy elővennénk a telefonunkat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!