Facebook hozzászólás
376

10 jó tipp az őszi faültetéshez

Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetési szezon. Októberben és novemberben a kedvező talajhőmérséklet ideális a kertbővítéshez. Na, de mire érdemes odafigyelni, milyen gyümölcsfákat célszerű beszerezni, hogy egész évben friss, zamatos gyümölcsöt szüretelhessen a család? Dr. Szabó Tibor, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa hasznos tippekkel segít eligazodni a növénytelepítési kérdésekben.

Ásás, Kép: MKSZN
Fontos a megfelelő gödör kiásása, Kép: MKSZN

Az őszi időszak a faültetések ideje, a gazdák ilyenkor szerzik be gyümölcsösük legújabb darabjait. Az oltványokat október közepétől vihetik haza a faiskolákból, hogy aztán kertjükben mihamarabb elültessék, és nyártól őszig folyamatosan teremjen az évszaknak megfelelő vitamindús gyümölcs. A telepítésre szánt csemeték kiválasztása, elhelyezése körül azonban számos kérdés merül fel, ezért Dr. Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa 10 pontban ad segítséget.

– Ilyenkor minél hamarabb hozzá kell jutni az oltványokhoz, hogy az ültetés még az erős fagyok előtt, legkésőbb novemberben megtörténjen, és a gyökeresedés a tél beállta előtt megindulhasson. Mindaddig ültethetünk, míg a hőmérséklet 0 fok alá nem süllyed, ugyanis a gyökerek igen fagyérzékenyek. Ha a megvásárolt csemetét nem tudjuk azonnal elültetni, teleltessük őket tavaszig. Ebben az esetben a fákat 60-70 cm mély árokban kell elhelyezni, földdel betemetni, jól meglocsolni, majd felkupacolni és vigyázni arra, hogy a vadak ne tegyenek kárt bennük – magyarázta Dr. Szabó Tibor.

  1. Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha ugyanis biokertet tervezünk, akkor a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat célszerű megvásárolni, almánál ilyen a Florina, a Freedom, meggynél a Csengődi fajta.

  1. Milyen fák élnek a szomszédban?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok élnek a környéken. Például ha nincs mandula, vagy őszibarack, akkor felesleges azt ültetni, mert valószínűleg nem él meg az adott körülmények között.

Elültetett csemeték, Kép: MKSZN
Elültetett csemeték, Kép: MKSZN
  1. Szezonális gyümölcsök egész évben

Érdemes egész évben gondoskodni a család egészségmegőrzéséről, és ennek megfelelően válogatni a gyümölcsfafajtákat is. Ha szeretnénk, hogy nyártól kezdve egészen őszig folyamatosan érjenek a gyümölcsök a kertben, lehet szamócával kezdeni, aztán jöhetek a bogyós gyümölcsök, a köszméte, a málna, a ribiszke, majd folytathatjuk a sort a fás növényekkel.

  1. Talajminőség

Mielőtt beszerezzük a gyümölcsfaoltványokat, ellenőrizzük otthon a talajt. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni, és lazább talajjal, tőzeggel, egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

  1. A jól bevált fajták már bizonyítottak
Így tároljuk el télire az almát!
Sok jól tárolható almafajtát ismerünk ma már, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Jó, ha a kezdő hobbikertész olyan fákat telepít, amelyek már bizonyítottak, nem célszerű a hangzatos, új nevekre hallgatni. A Magyar Kajszi, az összes Ceglédi-féle kajszi (pl. Ceglédi bíbor, Ceglédi óriás), az Idared és a Golden Delicious már rég bevált fajták, így nem okozhatnak csalódást.

  1. Figyeljünk a porzásokra!

Amikor keresünk egy fajtát, ne felejtsük el megkérdezni, hogy öntermékeny (önmagától tud megtermékenyülni), vagy kell hozzá porzó fajta. Az almánál és körténél minden fajtához kell porzó fajta, a legtöbb cseresznye fajtánál is – kivétel az érdi nemesítésű Sándor, a Paulus, a Petrus, az Axel (Alex) és a honosított Sumburst.

  1. Ne száradjon ki a földlabda!

Ha megvásároltuk a kisfákat, vigyázzunk a gyökereire. Szállításkor érdemes zsákba burkolni, esetleg fóliába helyezni, hogy ne érje a szél. Javasolt, ha ültetés előtt egy napig vízben áll, és ültetéskor, illetve utána bőségesen meglocsoljuk több alkalommal.

Fontos az alapos locsolás, Kép: MKSZN
Fontos az alapos locsolás, Kép: MKSZN
  1. Vágjuk vissza a gyökereket!

Az ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy az a földbe helyezés után, a friss vágások mentén hamarább terjeszkedjen. Helyezzük a facsemetét a kiásott gödörbe, majd tapossuk a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon körülöttük levegő. Végül locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani addig, amíg nem rögzül.

  1. A gyökér ne érintkezzen a trágyával!

Ha szeretnénk trágyázni a földet, amelybe ültetünk, figyelni kell arra, hogy a fa gyökerei ne érintkezzenek a trágyával. A trágya és a gyökérzet között egy legalább 20 cm-es földréteget kell képezni, máskülönben a gödör betemetése után a trágya elkezd bomlani és akár 60-70 °C-ra is felmelegszik, majd a vele érintkező gyökerek egyszerűen megfőnek.

  1. Válasszunk rezisztens fákat!

Ha szeretnénk könnyen kezelhető fákat beszerezni, amivel kevés baj adódhat, érdemes ellenálló fajtákat választani. A Florina, Freedom ellenálló almafajta típus.  A Starking és Gála például érzékeny a varasodásra, a Jonatán fogékony mind a lisztharmatra és a varasodásra is.

Vásárlás előtt olyan faiskolát keressünk, amelyikben valódi szakemberek dolgoznak, hogy minden kérdésünkre pontos választ kaphassunk!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!