Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. július 14. 09:00 | PP-Eletforma

Egészségvédelem

Vigyázat! Anyajegyekkel életveszélyes lehet a napozás!

Sokan szeretnének szép barna bőrszínt, így a gyorsabb barnulás reményében még a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra, és megfeledkeznek a fényvédő krémek használatáról is.  A fokozott védelemre azoknak kell  főleg gondolni, akiknek sok anyajegyük van! Ők mire figyeljenek?

A  napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen, égő érzéssel és bőrpírral járó leégés káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek. Ám azoknak, akiken sok anyajegy található, még nagyobb figyelmet kell szentelniük bőrük védelmére. Hogy miért van szükség az anyajegyek fokozott védelmére, és hogyan védhetjük meg bőrünket a nap káros hatásaitól, azt dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

A világosabb bőrűek könnyebben leégnek – Kép: Pixabay

A napfénynek számos pozitív hatása van, ám a felelőtlen napfürdőzés káros is lehet. A napozás vagy a túlzásba vitt szoláriumozás ugyanis a leégés mellett az anyajegyek elváltozását is okozhatja. Akin sok anyajegy található, az kerülje az erős napsütést, és mindenképpen használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő krémet. A világosabb bőrűek könnyebben leégnek, ami megnövelheti a melanoma kialakulásának esélyét, így nekik fokozottabban kell figyelniük az optimális védelemre. Annak érdekében, hogy elkerülhessük a leégést, 11 és 15 óra között akkor se tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, ha a legerősebb naptejet használjuk.

A melanóma kialakulásáért főként a napfényben UV-B sugarai a felelősek, ám az UV-sugarak nemcsak napozás közben, hanem szinte minden pillanatban érnek bennünket. Éppen azért a megfelelő védelem nemcsak nyáron, hanem minden esetben fontos, amikor a nap éri a testünket.

A 7 legfontosabb napozási aranyszabály
Ha biztonságosan akarsz napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol. Most szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, melyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadsz!

Az egyik leghatásosabb védekezési mód a naptej használata, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyi krémmel kenjük magunkat.

A napvédő krém kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja az UV-sugárzás erősségén kívül a bőrtípus. A szezon kezdetén, illetve világos bőrűeknek javasolt a minél nagyobb faktorszámú krém használata annak érdekében, hogy elkerüljük a leégést, illetve hogy a bőrt fokozatosan hozzászoktathassuk a napsugarakhoz. Mivel a krémekben található kémiai fényvédők nagyjából 20 perc alatt fejtik ki hatásukat, így érdemes már otthon, indulás előtt bekenni magunkat. Ezzel szemben a fizikai fényvédőanyagokat tartalmazó szerek – mint például a gyermek fényvédők – azonnal hatnak. Annak ellenére, hogy magas faktorszámú krémet használunk, másfél óránként ajánlott az újrakrémezés, és nem árt, ha fürdőzés után ugyancsak megismételjük azt.

A nap okozta bőrgyulladás eltérő fokú lehet. Az enyhébb leégés tünete a piros, égő bőr, de súlyosabb esetben akár hólyagok is jelentkezhetnek. Az UV-sugarak hatására a testen lévő anyajegyek elszaporodhatnak, vagy akár rosszindulatúvá is válhatnak. Ha a testünkön lévő anyajegyeken bármilyen eltérést tapasztalunk a formáját, színét és felszínét tekintve, azonnal forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, aki meg tudja állapítani, hogy milyen veszélyeket rejthet elváltozás. Ha nem tapasztalunk rendellenes elváltozást, akkor is érdemes évente megvizsgáltatni az anyajegyeinket, hiszen az alig negyedórás vizsgálat akár életmentő is lehet.

Félünk, de égünk a napon
Minden második napozó fél a bőrráktól, de a lakosság közel 50%-a nem is tudja, hogy a védelem nélküli napozás a bőr rugalmasságának elvesztésével is jár. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy a faktorszám mit jelent.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!