Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. szeptember 17. 09:00 | PP-Eletforma

Bőrproblémák

Van anyajegyed? Figyelj rá!

Van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják a különböző színű, felszínű és formájú jóindulatú elváltozások. Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük később alakul ki, s vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak.

Hogy milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk velük kapcsolatban, dr. Tihanyi Lilla,a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

A szeplősek,  világos bőrűek, szőkék és vörösek különösen figyeljenek! – Kép: flickr

„Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges. Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV-sugárzás befolyásolja. Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentőségük! Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab és milyen pigmentszerkezetű az anyajegye. Ha bármilyen elváltozást, vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Felnőtt korban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincs semmilyen panaszunk” – mondta dr. Tihanyi Lilla.

A veleszületett anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak rajtunk, de legkésőbb egyéves korunkig kialakulnak. Ezek az elváltozások lehetnek kisméretűek, de egész nagyra, akár 20 centi nagyságúra is megnőhetnek. A szerzett anyajegyek világos bőrszíntől kezdve egész sötétbarna színűek is lehetnek, általában kisméretűek, szabályosak, és alakjuk jól körülhatárolható.

Három bőrbaj, amit súlyosbít a stressz
Az akut stressz javít, a krónikus stressz viszont ront a bőrbetegségek állapotán – ezt amerikai kutatók egereknél bizonyították. A stresszhelyzetben termelődő hormonok ugyanis elősegíthetik a gyógyulást – ám gyengítik a bőr védekező képességét.

Léteznek úgynevezett atípusos anyajegyek is, amelyek ezzel szemben szabálytalan alakúak. Színük egészen változatos, lehet fekete, sötétbarna vagy vöröses is. Az atípusos anyajegyek esetében fokozott a melanoma kialakulásának lehetősége, így ha valakin ilyen típusú anyajegy található, mindenképp indokolt a rendszeres szűrés. Kiemelten fontos az anyajegyek ellenőrzése azoknál is, akiknek száznál több anyajegyük van, világos vagy fehér bőrűek, sok szeplő található rajtuk, szőke vagy vörös hajuk van, sok napégésük volt, foglalkozásukat vagy hobbijukat a szabadban végzik, esetleg családjukban rosszindulatú bőrdaganat fordult elő.

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának különböző jelei lehetnek. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha az alakjuk aszimmetrikussá válik, növekedik, felszínük megvastagodik, színük sötétebb vagy világosabb lesz, viszketni vagy váladékozni kezd. A fenti tünetek bármelyike indokolttá teheti az anyajegy eltávolítását és szövettani vizsgálatát, de azokat is érdemes sebészileg eltávolítani, amelyek melltartópánt vagy öv alatt helyezkednek el, és folyamatos irritációnak vannak kitéve.

7 tipp, hogyan szabadulhatsz meg a szemölcsöktől – kíméletesen!
Egyre több kemény tapintású és áttetsző szemölcs jelenik az ujjaidon és a talpadon? Ha nem szeretnél a sebész kése alá kerülni emiatt, javaslunk néhány szelídebb módszert az eltávolításukra.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!