Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. november 28. 11:00 | PP-Eletforma

BŐRBAJOK

Téged is kínoz? Tudnivalók az ekcéma kezeléséről

Viszkető, vöröslő bőr és gyakran nedvedző hólyagocskák is utalnak az ekcéma jelenlétére.A jól látható tünetek mögött sokszor nehéz felfedezni a kiváltó okokat, és az ekcéma kezelése sem mindig egyszerű. Szakember ad néhány tippet otthoni teendőkre is.

Az ekcéma kezelése már csecsemőkortól fontos

Csecsemőkorban gyakran a később megjelenő allergia előfutáraként jelentkezhetnek ekcémás tünetek. Az erre hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, vagyis a rendkívül száraz bőr mellett a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladás. Ezek a kellemetlenségek táplálékallergiával is társulhatnak, majd 2 és 3 év között gyakori a savós középfül-gyulladás és végül óvodás-kisiskolás korban megjelenhetnek a jellegzetes allergiás tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás.

Kép: Pixabay

A tüneteket gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki.Kép: Pixabay

Felnőtteknél a tüneteket leggyakrabban kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelennek hasonló tünetek.

Atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban, arcon, végtagokon, kézen. Vörös foltok, nedvedző hólyagocskák jelentkeznek, majd a hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. A kikérdezés során általában felfedezhetők olyan korábbi tüneteket, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha. Ez a betegség tehát genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is.

A terápiát több összetevőre kell alapozni

A diagnózis első lépése a beteg részletes kikérdezése, amelyet allergia vizsgálat követ, annak meghatározására, hogy a tüneteket élelmiszer, pollen, környezeti anyag, illatszer provokálja-e.  Szükség lehet fogászati, gégészeti, belgyógyászati kivizsgálásra is.

Nem minden bőrkiütés ekcéma
Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző ekcémák. A vörös, száraz, viszkető foltokkal jelentkező betegség tünetei életkoronként is mutathatnak eltéréseket. Azonban nem minden viszkető vörös folt vagy plakk hátterében áll allergiás ekcéma…

A tünetek általában helyi szteroid készítményekkel kezelhetők. A krémeket kúraszerűen használjuk, a panaszok jelentkezésekor. Az erős hatóanyagú készítmények viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. A tünetek enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket (krémeket, kenőcsöket) is alkalmazunk, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik. Megfelelő körülmények mellett alkalmazott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosak, megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását, anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák – hangsúlyozza dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.
A terápia fontos része a száraz bőr megóvása, a rendszeres bőrápolás, lipidpótlás biztosítása. Az ekcéma kezelése összetett, nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.

Tanácsok otthonra, a mindennapokra

  •  Az ekcémás betegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk bőrük megfelelő hidratálására. Kádban való hosszas fürdőzés helyett válasszuk inkább a zuhanyozást, utána speciális testápoló használata ajánlott.
  • Tisztálkodáshoz és szépségápoláshoz válasszuk a gyógyszertárban beszerezhető, speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket.
  • Az étkezések során –a táplálékallergiás betegek kivételével- nem szükséges külön diétát tartani. (Gyanú esetén azonban érdemes ételintolerancia vizsgálatot végeztetni.) Táplálkozásunk legyen változatos, friss összetevőkben gazdag, a tartósítószereket és adalékanyagokat érdemes elkerülnünk. Az erős, fűszeres ételek fogyasztása nem javasolt, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.
  • A ruházat megválasztásánál ügyeljünk rá, hogy a bőrrel lehetőleg csak pamut ruhanemű érintkezzen, kerüljük a műszálas anyagokat és a gyapjút. (Forrás: Oxygen Medical)
Öt karácsonyi sminktipp problémás bőrűeknek
Aknés, ekcémás, vagy rosaceás bőr esetén sok gyakorlást és tapasztalatot igényel, hogy a megfelelő kozmetikumot használjuk, amivel a bőrhibákat természetes hatást elérve fedjük el. A problémás bőr sminkeléséhez Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa ad tanácsokat.

 

 

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!