Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 21. 19:00 | László Márta

ETIKUS ESKÜVŐ

Ez is a karikagyűrűvel kezdődik

Egyre több pár szervezi tudatosan az esküvőjét, odafigyelve arra, hogy életük nagy napja ne terhelje környezetünket. A helyszín, az ételek, a dekoráció mellett az örök hűséget jelző karikagyűrű sem maradhat ki a sorból. Sokáig váratott magára, de végre elérkezett a pillanat, nálunk is lehet fairtrade forrásból származó gyűrűt kapni, majd 400 darabból választhatnak az etikus gyűrűt kedvelők.

Az ékszerek eredetére ritkán gondolunk, pedig sajnos az is előfordulhat, hogy gyermekkezek bányászták a hozzá szükséges aranyat.

Perui aranybányászok Kép: Velekey Észekrvilág

Perui aranybányászok Kép: Velekey Észekrvilág

Angliában már több mint kétszáz olyan ékszertervező és kereskedő tevékenykedik, akik kizárólag fairtrade forrásból származó arannyal dolgoznak. A fairtrade minősítéssel rendelkező arany biztosítja a fogyasztót, hogy a kitermeléskor a bányászok önszántukból, megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot. Sajnos a világ legnagyobb részén ezek a számunkra alapvető körülmények nem adottak. Számos olyan ország van, ahol fegyveres bandák uralják a bányákat, és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy az országban elsőként két üzletükben is vásárolhatnak fairtrade forrásból származó karikagyűrűt, hiszen így közvetlenül támogathatjuk a Peruban élő bányászokat és családjaikat, hogy megfelelő munkakörülmények között és méltányos fizetségért dolgozzanak – mondta Horváth Ádám, a Velekey Ékszervilág vezetője.

Fehérarany karikagyűrűk, Kép: Velekey Ékszervilág

Fehérarany karikagyűrűk, Kép: Velekey Ékszervilág

Magyarországon a Védegylet Nofilter Gold néven indította útjára kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fairtrade arany fontosságára és kialakítsa a fogyasztói igényt az etikus forrásból származó arany iránt.

– Nagy előre lépés, hogy már nálunk is elérhető a fairtrade minősítésű karikagyűrű, hiszen ezelőtt csak külföldön volt kapható a tudatos fogyasztók számára, de a Velekey Ékszervilág online vásárlási felületének köszönhetően az ország bármely pontján elérhető az etikus jegygyűrű – emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet témafelelőse.

Az első magyar fairtrade karikagyűrűket is árusító ékszerüzlet valóban elkötelezett a téma iránt, ugyanis sikerült megegyezniük az osztrák partnercégükkel, hogy ezentúl 14 karátos gyűrűket gyártanak fairtrade aranyból a magyar piacra. A Ruesch kollekció majd 400 fairtrade aranyból készült gyűrűt tartalmaz, így biztosan minden pár megtalálja a számára kedves darabot.

Csíkos karikagyűrű, Kép: Velekey Ékszervilág

Csíkos karikagyűrű, Kép: Velekey Ékszervilág

– A legtöbben meglepődnek, amikor meghallják, hogy csupán 10%-kal kerül többe a fairtrade arany,

A NŐ legjobb barátja…!
Marilyn Monroe szerint a gyémánt a nő legjobb barátja. Nos, engem a minap több mint 220 millió forint értékű ilyen, különleges mesebeli ékkő, és persze négy, hozzá járó testőr vett körül azon az exkluzív sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a világ legtökéletesebb barátait. Európában mindössze három országában, Törökországban, Nagy-Britanniában és immár Magyarországon juthatnak hozzá az érdeklődők.

miközben a mozgalom számos ország lakóinak teszi valóban élhetővé az életet. Meggyőződésünk, hogy a magyarok is egyre nyitottabbá és fogékonyabbá válnak a kérdés iránt, és aki csak kicsit is belemerül a témába, az nem lesz hajlandó később tisztázatlan forrásból származó ékszert vásárolni – fejezi be Újszászi Györgyi.

Tudtad a Nofilter Goldról?
A Védegylet a fair trade mozgalom egyik kiemelkedő szervezeteként fontosnak tartotta, hogy kiemelt figyelmet szenteljen a “konfliktusos-ásványoknak” azon belül is az aranynak. A csillogó aranyat nem ritkán gyermekkezek bányásszák ki: legkevesebb 300 000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányákban, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben a robbantások és aknák miatt, mindezt úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolják őket és jogfosztottan élik le az életük.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!