Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. november 15. 17:00 | Krajcsó Judit

DIGITÁLIS GYEREKEK

Szólj apádnak, ő ezt jobban tudja!

Bár az anyák sok mindenhez értenek, a gyerekek által használt digitális eszközök biztonságáról többnyire az apák gondoskodnak, tőlük kérnek és kapnak tanácsot az internetet használó gyerekek. A legégetőbb kérdés ma mégis a gyermekek online biztonságának megteremtése.

A gyerekek már önállóan tanulják meg, hogyan kell használni a digitális technológiákat, és ez a felügyelet nélküli tanulás csak tovább bővül, ahogy egyre idősebbek a gyerekek. Az apák nagyobb valószínűséggel tanítják gyermekeiket, mint az anyák (60% és 40%). A gyerekek által használt digitális eszközök biztonságáról is többnyire az apák gondoskodnak (66%), míg az anyák második helyre szorultak (49%) – derült ki a Kaspersky Lab vizsgálatából.

Már nagyon korán kapcsolatba kerülnek a digitális eszközökkel  Kép: Pixabay

Már nagyon korán kapcsolatba kerülnek a digitális eszközökkel Kép: Pixabay

Általában mindkét szülő rendszeresen megbeszéli a gyerekekkel, hogy mit csinálnak az interneten, és segítik őket a bonyolult internetes kérdésekben. Ugyanakkor az apák még mindig vezető szerepet játszanak a tanácsadásban, hogyan kell használni az internetet biztonságosan, 44%-uk segíti, hogyan kell a bajt elkerülni online; ez az anyák esetében mindössze 35%.

Magyarországon a 0-6 éves korosztály 25%-a, a 7-10 évesek egyharmada szülői felügyelettel internetezik, ellenben a 11-13 és a 14-17 évesek magas arányú (65% és 88%) önálló számítógép használatával. A középiskolás korú fiatalokkal élő felnőttek egy része (37%-a) elismeri, hogy a gyerek többet tud, habár a gyerekek nagy többsége (71%) teljesen biztos benne, hogy ügyesebb, mint a szülei.

“Európában manapság szinte minden gyermek bizonyos életkortól már használ internetre csatlakoztatott digitális eszközt, ami azt jelenti, a szülőknek szükségszerűen muszáj foglalkozniuk a nevelés új aspektusaival is, mint például a digitális oktatással. Ha megnézzük a kutatási eredményeket, azt látjuk, hogy óriási különbségek vannak a különböző korú gyerekek internet-használata között, valamint látványos a digitális nevelés folyamatos alakulása, ahogy a gyerek nő.
Az idősebb gyerekek nagyobb teret kapnak a számítógépes eszközök használatában és a szülők néha a gyerekek tudására támaszkodnak, ami nem mindig tökéletes, ráadásul ezzel súlyos kockázatnak teszik ki a kiskorúakat. Ezért az egyik legégetőbb kérdés ma a gyermekek online biztonságának megteremtése.” – nyilatkozta David Smahel professzor a Masaryk Egyetemen.

image

Mit javasolnak gyerekeinek biztonságának védelmében?

  1. Személyes adatok védelme: Tanítsa meg gyerekét a személyes adatok védelmének fontosságára. Győződjön meg arról, hogy gyereke nem osztja meg közösségi felületeken saját és más jelszavát, telefonszámát, címét, és nem tölt fel fényképet mások engedélye nélkül.
  2. Tudatos böngészés: Néha közvetlen ismerőstől vagy rokontól érkezhet veszélyes link, ezért kiemelten fontos, hogy megbízható oldalakon böngésszünk. Tájékoztassa gyerekét a számítógépes vírusokról és azok következményeiről.
  3. Szülői kontroll: Telepítsen szülői felügyelet funkcióval ellátott szoftvert, ezáltal egyszerre védi gyermekét és számítógépét a kéretlen behatolástól.
Meglepő!?
Míg az okostelefonok segítenek a kollégákkal való kommunikációban, emailjeink gyors megválaszolásában, és sürgős feladataink elvégzésében, valójában csökkentik hatékonyságunkat .

“A szülőknek ma át kell gondolniuk, mi a jó vagy rossz a digitális eszközöket használó gyereknek, többek között az időtartamot és a megfelelő ellenőrzést illetően, ill. hogyan lehet biztosítani a biztonságos online jelenlétet. Ezért azt javasoljuk a szülőknek, hogy beszélgessenek el gyermekeikkel minden interneten felmerülő problémáról, adjanak nekik több tanácsot a biztonságot illetően, és természetesen ellenőrizzék a gyerekeiket. Annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a gyerekeket  javasoljuk a szülői kontroll funkciók használatát az ezt biztosító szoftvereken.” – tette hozzá Jan Sekera,a Kaspersky Lab közép-kelet-európai régiójának vezetője.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!