Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. június 12. 11:00 | Krajcsó Judit

MUNKAVÁLLALÓK

Nyári diákmunka: pánikolnak a balatoni vállalkozók

Nagy a stressz, mert kevés a szakképzett munkaerő, diákokkal próbálják megoldani a problémát, ezért már most idegesek a balatoni vállalkozók. Sok  étteremben már most sokat kiabálnak a  szezonális munkára szerződött alkalmazottakkal. Pedig a nyár még el sem kezdődött…

Sok  étteremben már most sokat kiabálnak a  szezonális munkára szerződött alkalmazottakkal. Pedig a nyár még el sem kezdődött. A vendéglátóiparban, turizmusban eluralkodott pánikra az ad okot, hogy nincs elég szakképzett ember, mert a többség külföldön dolgozik. A szállodák, éttermek mellett, a szakmai szervezetek is meghúzták a vészharangot. Az ordibáló tulajdonosok viszont elveszik azoknak a diákoknak kedvét, akik most kóstolnak bele a munka világába. A közösségi oldalakon terjedő furcsa álláshirdetés erre hívja fel a figyelmet.

Kép: Pixabay

Vajon mit gondolnak a munka világáról? Kép: Pixabay

“Tavaly sokat kiabált veled a főnök? Nem adtak értelmes munkát? Nem volt biztos, hogy kifizetik a béredet? Idén keress nyugodtabb és biztosabb nyári állást! Mi kreatív, a 3-8 éves gyerekkel is bánni tudó munkatársakat keresünk. Nem árt, ha tudsz bánni a pénzzel, jó kommunikációs készség előny! Csak akkor jelentkezz, ha legalább egy hónapot szeretnél dolgozni! Helyszín: Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfüred, Siófok. Bérezés: teljesítményed alapján! Ha van egy barátod, barátnőd, akivel együtt szeretnél dolgozni, szólj neki is. A munkát felváltva, párban kell majd végezni!  Munkára jelentkezni a XXX számon lehet.” – olvasható hirdetésben.

Amikor a NEM nehéz, az IGEN pedig veszélyes…
Nem a fiatalok hibája, ha nem tudnak nemet mondani. Nem is a szüleiké. Kultúránk egyik oldalon nehezen tolerálja a nemet mondás, az önérvényesítés képességét, a másik oldalon azonban egyenesen elvárja. Ne csodálkozzunk, ha a tinédzserek félnek kilógni a sorból és félnek nemet mondani. Pedig fontos lenne…

A példaértékű állást, egy balatonfüredi játék és csokoládébolt hirdette meg, Füred kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport segítségével. A pedagógusokat, pszichológusokat, turisztikai és reklám szakembereket, újságírókat, vendéglátósokat tömörítő kezdeményezés szerint:  a nyári állás fontos szerepet tölthet be a fiatalok életében.  Éppen ezért nem mindegy, hogyan bánnak velük a vállalkozások tulajdonosai.

Tudtad?
A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jel szükséges, amit a NAV-nál kell igényelni.

A nyári munka keretén belül, a diákok megismerhetik a felnőttek világát, újabb szocializációs lehetőség. Megismerik a pénz, a munka értékét. Segít a célkitűzések megfogalmazásában, a diák könnyebben eldöntheti, mit akar, vagy mit nem akar az életemben csinálni. A hirdetés feladói úgy vélik , a vállalkozóknak nagy a felelősségük abban, hogy a fiatalok mit gondolnak a munka világáról, miként fognak gondolkodni szakmájukról, az üzleti világról,  jövőjükről.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!