Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 26. 08:00 | PP-Eletforma

EGÉSZSÉGESEN SZÜLNI

Nem jó, ha az anya akarja a császármetszést!

Napjainkban valamiért a nők egy jelentős hányada egyszerűen fél a szüléstől. Ezért úgy gondolják, egyszerűbb megoldás, ha császármetszéssel szülnek. Ez azonban elég messze van az igazságtól! A császármetszésről, és az ezzel járó esetleges gondokról dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos beszélt a Ratkó Tünde szülész-nőgyógyásznak, és segítségével Nektek, kedves kismamák! 

Miért félünk?

Azoknaak, akik első gyermeküket várják, természetes, hogy tartanak a szüléstől. Elvégre az egész helyzet teljesen új, és sohasem csináltak még ilyet. Az sem segít túl sokat, hogy nagyon sok édesanya utólag megosztja az élményeit, hiszen minden ember más, másképpen reagál. Az, hogy valakinek csodálatos, másnak meg szörnyű élmény a szülés, teljesen egyedi, ez alapján nem igazán lehet reális képet kialakítani a folyamatról.

Kismama mosolyog, Kép: statcflickr

Kismama mosolyog, Kép: statcflickr

Maga a szülés természetes folyamat, és a nők teste fel is készül rá. A terhesség utolsó szakaszában a medence kiszélesedik, hogy helyet adjon a magzatnak, aki fejjel lefelé befordul, hogy könnyebben születhessen meg. A nők teste, minden egyes részletében “úgy van kitalálva”, hogy ezt a folyamatot különösebb gond nélkül végigcsinálhassa. Ha mégis komplikáció lép fel, az sajnos többször a kismama életvitelének következménye.

Tény, hogy a fájdalom a szülés velejárója. Ez kikerülhetetlen, de a test egy nagyon érdekesen működő gépezet. Egyrészt a nők fájdalomküszöbe alapból jóval magasabb, mint a férfiaké, vagyis képesek elviselni a szülés ezen velejáróját. A másik dolog, hogy az agy kompenzál. Sok nő nem is tudja felidézni, hogy mi történt pontosan a szülőszobán. Az emlék megvan, hogy a szülés fáj, de a fájdalom mértéke, és az emléke eltűnik. Az agya ugyanis sokszor egyszerűen nem tárolja el ezeket az információkat, így ösztönözve a további gyerekvállalást. Ráadásul a születéssel egyidőben az anya szervezetét elönti az endorfin, ami csak fokozódik, amikor a gyermekét először pillanthatja meg, veheti a kezébe. A fájdalom csökkentésére ma már bevett szokás az epidurális érzéstelenítés, mely nagyban megkönnyíti a folyamatot.

Miért van mégis annyi császár?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a császármetszés bizony egy nagyműtét, annak ellenére, hogy az ma már rutineljárásnak számít. Az pedig bizony, kockázatokat rejt magában, mind a babára, mind az anyára nézve!

A babát érintő kockázatok:

 • Koraszülés – hibás szülési dátum számolása esetén
 • Légzési nehézségek
 • A magzat megsebzése – ez ugyan ritka, de sajnos előfordulhat

Az anyát érintő kockázatok:

Hadas Kriszta újabb bébiket vállal be
A Jön a baba Hadas Krisztával első évadában született gyerekek már óvodába járnak. A második évad babái pedig bölcsisek. A sikeres doku-reality harmadik évada, az RTLII műsorára ősszel érkezik megindító családi törtnetekkel, bemutatva a várandósággal járó örömöket és nehézségeket.
 • Fertőzés
 • Bő vérveszteség
 • Rögképződés, mely sajnos akár halálos tüdőembóliához is vezethet
 • Nehézlégzés – az érzéstelenítés mellékhatása tüdőgyulladás lehet
 • Nehéz székelés
 • Érzéstelenítési reakciók – a gyógyszerek és érzéstelenítők váratlan mellékhatásokkal jelentkezhetnek, melyek extrém esetben súlyos következményekkel is járhatnak.
 • További műtétek – sajnos egy beavatkozás a legprofibb szakemberek munkája mellett is járhat további műtétekkel, melyek során a méh eltávolítására is sor kerülhet.
 • Hosszadalmasabb kórházi kezelés – a vaginális szülés esetében 1-3 nap a kórházi tartózkodás, ez császármetszésnél 3-5 nap, vagy akár ennél több.

Természetesen a császármetszés sok esetben nagyon is indokolt, így félni nem kell tőle, ám indokolatlanul kérni az orvostól nem szabad! A szakember feladata eldönteni, hogy szükséges-e egy ilyen kockázat vállalása, amit azután a kismamával is egyeztet.

(Forrás: ratkotunde.hu)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!