Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. június 30. 09:00 | László Márta

HORMONTÁNC

Ne izgulj, ez még nem a világ vége!

Hőhullámok, álmatlanság, hangulati ingadozás, éjszakai verejtékezés, vérzészavarok keserítik meg a mindennapjaid? Nem kétség, beléptél a változókorba. Azonban nem kell ettől megijedni, ez nem jelenti az öregkor kezdetét, nem egyenlő a nőiesség érzésének elhalványulásával. A menopauza kellemetlen tüneteit könnyebb elviselni, sokat tehetünk ellene, ha szemérmesség nélkül beszélünk róla!

Változókornak, ismertebb nevén klimaxnak nevezzük azt a rövidebb-hosszabb, egyénenként változó időtartamú, de általában a 45 éves kortól a 60 éves korig tartó átmeneti időszakot, amelyben a nemi teljesség korából az idősebb kor felé való átmenet bekövetkezik. Ez nem betegség, mindössze egy fordulópont egy nő életében!

Női sziluett félhomályban, mögötte ablak, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A menopauza azt az utolsó rendes havi vérzést jelenti, amelyet egy éven belül újabb nem követ. A változások már évekkel korábban elkezdődnek, ezt premenopauza, majd az ezt követő éveket posztmenopauza időszakának nevezzük. Magyarországon a változókor átlagosan az 50. életév körül következik be. Ennek oka, hogy hormonális szempontból a petefészkek működése fokozatosan csökken, a petesejtek érlelődése ki-kimarad, majd végül megszűnik.

– A változás korában a nők 70%-a kellemetlen tüneteket tapasztal, amelyeknek az  erőssége, jellege és összetétele egyénenként változó. A változókori panaszok hátterében elsősorban a tüszőhormon termelődésének csökkenése áll. A leggyakoribb tünetek: hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, kedélyingadozások, ingerlékenység, a bőr szárazsága, hüvelyi szárazság és a nemi élet vágyának a csökkenése, olykor fájdalmas volta, emlékezet zavarok, a koncentrációs képesség csökkenése, szemszárazság –  hangsúlyozta dr. László Ádám a Menopauza Társaság elnöke. – Az ösztrogén hiányának késői szövődményei a csontritkulás és a következményes törések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése – tette hozzá az elnök.

– A változókorban a nők kb. 30%-a panasz- és tünetmentes, az ő esetükben kezelés általában nem szükséges, ez volna a „természetes változókor és öregedés”. Enyhébb panaszok esetén a kezelés szükségességét attól tehetjük függővé, hogy a tünetek milyen mértékben tolerálhatók, és mi a páciens igénye.

Ez ne vicc!
Egy oxfordi kutatás szerint a szigetországban élő középkorú hölgyek boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. Ugyanakkor a magyarok még mindig szükséges rosszként élik meg ezt az időszakot, és nem törődnek az időközben fellépő tünetekkel sem. A részletekről itt olvashatsz!

Azonban, ha a tünetek a nő életminőségét csökkentik, jelentős panaszokat okoznak, a csontsűrűség csökkenése már kimutatható, mindenképpen indokolt a menopauzális hormonterápia (MHT) egyrészt a kellemetlenségek megszüntetése, másrészt a késői szövődmények megelőzése céljából. Az MHT definíció szerint azt jelenti, hogy a beteg vagy ösztrogént kap önmagában (ha az előzményben méheltávolítás szerepel), illetve ösztrogént sárgatest hormonnal kombináltan. A megfelelő időben és módon alkalmazott MHT nem növeli sem az emlőrák, sem a szívinfarktus, sem egyéb betegségek kockázatát – fejezte be gondolatait a professzor.

Sajnos sok nő nehezen éli meg a változókor mindennapjait,  éppen ezért a Társaság az elkövetkező hónapokban rendszeresen szeretné tájékoztatni a szebbik nemet, és bebizonyítani, hogy a klimax után is van élet. A változókor nem betegség, hanem az élet természetes velejárója, ugyanakkor a menopauza kellemetlen tünetei ellen sokat tehetünk, ha szemérmesség nélkül beszélünk róla, és tudomásul vesszük, hogy a klimax nem jelenti az öregség kezdetét, nem egyenlő a nőiesség elhalványulásával!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!