Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. április 26. 09:00 | PP-Eletforma

internet

Mit kezdjünk a digitális bennszülöttekkel?

A Telenor legújabb felmérése arra kereste a választ, hogy milyen szerepet tölt be a technológia a hazai családok életében. A válaszokból az is kiderült, hogy a gyerekek többsége internetképes telefonnal rendelkezik, a szülők azonban egyelőre nem fordítanak elegendő figyelmet a kicsik netes védelmére.

Szülőként mit kezdjünk a digitális bennszülöttekkel? Mi a szerepe a családban megtalálható technológiai eszközöknek? Milyen tartalmat fogyasztanak a legkisebbek, miért rajonganak a szülők?  Erre és hasonló kérdésekre keresték a választ a meghívott vendégek a Telenor kerekasztal-beszélgetésén, amelyen az online felmérés eredményeiről is szó esett. Az eseményen részt vett Kósa Éva pszichológus is, aki rendkívül fontos dolgokra hívta fel a figyelmet.

Kép: Pixabay

„Úgy gondolom, nem kell megrökönyödni azon, hogy a gyerekeknek már egészen kicsi korban saját okoseszközeik vannak, hiszen ahogy az online felmérésből is kiderült, a kicsik mesét néznek az okostelefonon vagy a tévében. Ha a koruknak megfelelően használják az eszközöket, akkor azzal semmi gond sincs” – kezdte a szakértő.
„Az internethasználattal kapcsolatban nagyon fontos, hogy megfelelő kritikával éljünk: soha nem érte még ennyi információ sem a gyerekeket, sem a felnőtteket, de hogy mi az igaz, mi a hiteles, azt jobb ellenőrizni. Nem szabad mindennek bedőlni.” A szakember az internetes etikettet is nagyon fontosnak tartja. „A szülők felelőssége a gyerekekkel beszélni arról is, hogy a neten se bántsák egymást. Ahogy a kutatásból is jól látszik, a szülők nagyon különböző szinten rendelkeznek jártassággal az eszközhasználatban, az internet ismeretében, de vannak olyan szűrőprogramok, amelyeket minden szülő számára ismertté kell tenni, hiszen valóban vannak kéretlen támadó tartalmak”jelentette ki a pszichológus.

A Telenor online gyors felméréséből az is kiderült, hogy a magyar felnőttek már több időt töltenek az interneten, mint tévénézéssel. Kósa Éva szerint azonban csak a televíziózási szokások alakulnak át. „Nem szabad temetni a tévét, hiszen ugyanúgy jelen van, ahogy az elmúlt évtizedekben.

Számtalan veszély leselkedhet a gyerekekre a neten
Az interneten is bárki könnyen áldozattá válhat, főleg a naiv gyerekek – ennek azonban nem kellene így lennie! Almási Kitti pszichológus valamint Fábián Anita színésznő és édesanya is abban hisz, hogy a legjobb védekezés a netes támadások ellen a szülő és a gyermek közötti kommunikáció. A szakértő elmondása alapján, a gyakorlatban ez sajnos gyakran nem valósul meg, ezért is fontos, hogy az internetszolgáltató is felelősséget vállaljon

A gyerekek először tévét néznek, de nem feltétlenül a klasszikus formában – lehet szó laptopról és okostelefonról is, a serdülőkor felé pedig egyre nő az interneten töltött idő. Ebben az életszakaszban nagyon jellemző, hogy a korcsoporthoz próbálnak ragaszkodni: egy külön világot építenek ki az eszközök sokaságával, leveleznek, telefonálnak. Jellemző a párhuzamos médiafogyasztás is – azaz egyszerre neteznek, telefonálnak, zenét hallgatnak, és akár tévé is be van kapcsolva – az ezzel kapcsolatos kutatások pedig bebizonyították, hogy a 13-14 éves gyerekek emiatt teljesen máshogy dolgozzák fel az információkat. Az oktatásban is rendkívül jól lehet az internetet, vagy akár a tévét használni” – magyarázta a szakértő, aki azt is hozzátette, óva intene minden szülőt attól, hogy az internet vagy televízió gyerekek életében betöltött szerepét misztifikálja. A szakértő azt is prognosztizálta, hogy a mai gyerekek már nem olyan szülők lesznek, akik idegenként néznek a digitális világra.

Mit mondanak a sztárok?
A beszélgetésen Dobó Kata és Erdei Zsolt is részt vettek. A szép színésznő elárulta, 3 éves kislánya már tudja, hogyan kell használni a tabletet és az okostelefont.
„Szofi egészen pici korában már a képeket nézegette a telefonon, később már ki tudta kódolni, nem is értettem, hogyan csinálja”
– magyarázta Kata, akitől Erdei Zsolt vette át a szót.
“A fiam rendszeresen elkéri az okostelefonomat, tudja a belépési kódokat, jól kezeli: zenét hallgat, mesét néz rajta. Én is rendszeresen használom az okostelefont, nagyon hasznosnak tartom. Ha megyünk haza együtt az iskolából és kérdez valamit, amire nem tudok felelni kapásból, egyből megnézem a neten, így mindig tudok neki válaszolni”
– árulta el Madár.

 


kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!