Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. december 30. 13:00 | PP-Eletforma

cirkusz?

Miért éppen a bolt közepén borul ki a gyerek? Van rá magyarázat…

Veled is előfordult már, hogy az amúgy jól nevelt gyereked éppen a bevásárlóközpont közepén vagy a családi ünnepség alatt kelt ki magából? Azt hiszed, hogy elrontottál valamit? Vajon miért történnek meg ezek az esetek? Van rá magyarázat.

Boltban, étteremben, tömegközlekedési eszközökön gyakran látni rohangászó, kiabáló, hisztiző, látszólag túlpörgött kisgyerekeket. Még az otthon egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott babák is gyakran éppen a legváratlanabb helyeken és pillanatokban kelnek ki magukból. Bizonyára okuk van rá…

Lehet, hogy csak unatkozik? Kép: pixabay

1. Túl sok az inger
A tömeg, a neonfény, a színes, változatos környezet pl. egy bevásárlóközpontban túlterheli az idegrendszert (ez egyébként nemcsak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is igaz). Ráadásul az ő idegrendszerük még a fokozott ingerkeresésre van programozva, ezért hamarabb elfáradnak a sokféle látnivaló közepette, mint mi felnőttek.
Ez persze nem azt jelenti, hogy ne menj el vásárolni a babával vagy a kisgyerekekkel, de ne szervezd túl a programot, ne akarj egy nap alatt 5 helyet felkeresni, inkább oszd szét több napra az intézni valókat. Fontos az is, hogy a napirend a jövés-menés közben is maradjon meg. Nem probléma, ha 1-1 napra elmentek otthonról és ezért máskor alszik a kicsi, de érdemes váltogatni egymással a “nyüzsgősebb” és az otthon töltött napokat, így a kicsinek van lehetősége feldolgozni a sok élményt és a napirendből sem zökken ki.

2. Ismeretlen helyzet, nem tudja, hogyan kell kezelni
Mivel nem tudja, mit csináljon, ettől feszült lesz, és mivel az indulatkezelése még nem alakult ki, nem tudja, mit tegyen, ezért kezd el tombolni. Érdemes ezt a helyzetet megelőzni azzal, hogy feladatokat adunk a kicsinek, amiket csinálhat a boltban: ő is hozhat egy kosarat, tolhat gyerekméretű kocsit, vihet a kezében bizonyos árukat, segíthet bepakolni a kocsiba, felpakolni a futószalagra. Ha nemcsak végigrohansz az áruházon abban reménykedve, hogy hátha kibírja csendben a gyerek a végéig, hanem lekötöd a figyelmét feladatokkal, akkor kevesebb energiája jut a tombolásra és nem utolsósorban, megtanulja a bevásárlással járó teendőket, szokásokat is.

5 hatékony módszer, hogy szót fogadjon a gyereked!
Van, amikor hiába vagy jófej anya, vagy játszod el a szigorú szülőt, mégsem fogad szót a gyerek. Kéred szépen, utasítod hangosan, és vetsz be mindenféle praktikát, ám sehogy sem akar együttműködni veled. Mit tehetünk ilyenkor? Van néhány remek ötletünk…

3. Kisebb csecsemők számára az idegen hely, a szokatlan helyzet feszültséget okozhat, kevésbé érzik magukat biztonságban ezért lehetnek nyűgösebbek új helyeken. Ha hosszabb kimenőre indultok, célszerű a babakocsi mellett kengurut vagy hordozókendőt is magaddal vinni és a kettőt váltogatni, így megnyugtathatod a nyűgös babát.

4. Unatkozik
Számunkra természetes, hogy az étteremben várni kell az ételre, és nyugodtan ülni evés közben, valamint nem szabad hangoskodni, szaladgálni, hogy ne zavarjuk a többi vendéget, a gyerekek azonban nem tudnak egy helyben ülni sokáig, hamarabb végeznek az evéssel és szeretnék felfedezni az új helyet. Segíthet, ha viszünk olyan játékot vagy könyvet, amivel leköthetjük a gyerekek figyelmét, amíg nem hozzák ki az ételt, illetve ha együtt körbesétáljuk az éttermet, hogy a kicsi felügyelet mellett ismerkedhessen az új hellyel, ezzel a mozgásigényét is kielégítjük.

5. Ha sok az ember (pl. vendégségben, társaságban), megijedhet a tömegtől és attól, hogy mindenki vele akar foglalkozni, ez feszültté, bújósabbá teheti a kicsit. Az egészen kicsik számára érdemes a nagy családi rendezvények, vendégségek alkalmával is biztosítani a nyugodt visszavonulás lehetőségét. A fáradt babával sétáljunk kicsit csendes helyen, a túlpörgött, feszült kisgyerekeket egy csendes szobában kössük le fél óra nyugodt játékkal, vagy meséléssel.(Forrás. kismamablog)

Hogyan dugd ágyba a hisztiző gyereket?
A legtöbb családban igazi tortúra, amikor a gyereket este ágyba kell dugni. Hiszti, sírás, kifogások és hosszas könyörgések keserítik meg az alvás előtti utolsó pillanatokat az egész család számára. Az esti cirkusz oka egyszerű: a gyerek fél a sötétben. Mit tegyen ilyenkor a szülő?

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!