Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 19. 09:00 | PP-Eletforma

LUX BABA PROGRAM

Lelki okok a meddőség mögött

Akár éveket vesztegethet el egy pár a baba utáni vágyakozással, ha nem ismeri fel, a terméketlenség mögött stressz, lelki gondok, párkapcsolati feszültség állhat. Magyarországon több mint háromszázezren érintettek a funkcionális meddőségben, pedig csupán a lélekkel kellene többet foglalkozni a lombik előtt és alatt.

 

Fiatal pár babával - semleges háttérrel, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Meddőségről, vagy terméketlenségről akkor beszélhetünk, ha 12 hónapig tartó, védekezés nélküli együttlét után sem következik be a megtermékenyülés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a reproduktív korú párok 11-15%-a küzd meddőséggel. Magyarországon háromszázezren, vagyis megközelítőleg százezerrel többen érintettek babavárási gondokban, mint ahányan a második legnépesebb városunkban, Debrecenben élnek. A funkcionális meddőségben szenvedő pároknál nem mutatható ki olyan szervi ok, amely indokolná a fogamzás elmaradását.

Dr. Lux Elvira klinikai szakpszichológus majdnem ötven éve kutatja a meddőség okait – amikor nem áll szervi probléma a háttérben –, így ma már széleskörű tapasztalat alapján jelentheti ki, a személyiség éretlensége, a felnőttségtől, anyaságtól való tudattalan szorongás, stressz és párkapcsolati feszültség állhat az okok között. Éppen ezért a lombikprogram előtt és alatt minden párnak ajánlja, hogy olyan foglalkozásokon vegyenek részt, amelyek elsősorban a lélekkel foglalkoznak.

Ugyanezen a véleményen van egykori tanítványa, Soponyai-Nagy Krisztina pszichológus, aki kollégáival kurzusokat is tart Lux Elvira módszerei alapján gyermekre vágyó pároknak.

– Az emberi test, lélek és szellem együtt. Előfordul azonban, hogy elakadás tapasztalható valahol a metszéspontokban, ez pedig stresszt, feszültséget okozhat. Egy pár, mert nem figyel oda a jelekre, akár éveket vesztegethet el a baba utáni vágyakozással. Tapasztalatom szerint a relaxáció, valamint a módosult tudatállapotban átélt élmény, illetve az azt követő feldolgozás átbillenést hozhat a termékenységgel kapcsolatos problémák megoldásában – fogalmazott Soponyai-Nagy Krisztina.

Még mit tehetsz a fogantatás érdekében?
– Keress fel egy nőgyógyászt! – Táplálkozz egészségesen, és kerüld a káros szenvedélyeket! – Élvezd az életet, az apró örömöket is! – Igyekezz függetleníteni magát a stressztől!

Az egészségügyi rendszerben nincs idő a beszélgetésre, pedig a gyermekáldás sokszor a lélek gyógyításán múlik a leginkább. Nem beszélve arról, hogy a rendelőben sokat kell várakozni, miközben a kismamák azt sem tudják, egyes kezelések milyen hatással lesznek a szervezetükre. Ez mind feszültséggel, belsős vívódással járhat.  A görcsösség feloldása, a feszültségek kezelése jelentheti kiutat a reménytelen próbálkozásból. Nem véletlenül lehet arról sokszor hallani, hogy lombikprogram, vagy örökbefogadás sikere után, természetes módon is megfogan egy családban a baba.

A Lux Baba program lényege épp az, hogy a párok – a terméketlenség nem csupán női probléma, fele-fele arányban érinti a nőt és a férfit is -, sorra veszik a termékenységet gátló tényezőket, majd feloldják ezeket relaxációs- és hipnoterápiás gyakorlatok során. Emellett hangsúlyt fektetnek a testi és lelki folyamatokra: a testet is megdolgoztatják Aviva-tornával.

Az elmúlt majdnem 50 évben, Lux Elvira módszerének köszönhetően több mint 500 gyermek fogant meg, de ez a szám magasabb is lehet, hiszen ez csak az egyetemi adjunktushoz beérkezett boldog visszajelzések alapján jelenthető ki.

Nemzetfogyás
Sokszor a testi gondok sem annyira nehezek, mint elsőre gondolnánk! Erről itt olvashattok! Nagyon fontos!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!