Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 08. 13:00 | Krajcsó Judit

PÉNZÜGYEINK

Kisfiam, gazdálkodj végre okosan!

A magyar anyák kiemelten fontosnak tartják, hogy a gyermekek tervezetten gyarapítsák pénzügyi ismereteiket, ezért otthon is nagy hangsúlyt fektetnek a pénzzel való helyes bánásmód átadására- derült ki az Intrum Justitia legfrissebb kutatásából.

A 2016 végén az Intrum Justitia által elkészített reprezentatív felmérés részletesen vizsgálta a magyar családok pénzügyi tudatosságát. A kutatásban 21 országból 21 317 európai – köztük 1005 magyar – állampolgár vett részt.

pénz

Otthon és az iskolában is jó hallani a pénzügyekről Kép: Pixabay

A válaszadó nők több mint fele – azon belül is nagyobb arányban a rendszerváltás előtti időszak volt diákjai – látják úgy, hogy hasznukra vált volna, ha a pénzügyi alapismereteket már az iskolapadban el tudják sajátítani. A felmerésben szereplő anyukák több mint háromnegyede támogatja és kifejezetten előremozdító lépésnek tartja, hogy az utóbbi években egyre több pénzügyi ismeretet sajátítanak el a gyerekek a közoktatás keretein belül.

Tíz megkérdezett anyukából 9 nem alapoz kizárólag az iskolákban átadott tudásra és a kerettantervben foglaltakra, hanem otthon is szívügyeként kezeli gyermeke pénzügyi ismereteinek gazdagítását. Az oktatásnak köszönhetően optimistán látják az édesanyák a jövőt. Csak minden 10. megkérdezett anyuka gondolja csak úgy, hogy gyermeke rosszabb anyagi helyzetbe süllyed felnőtt korára, mint amiben jelenleg ő maga él.

Minden szülő életében a legfontosabb pillanat, amikor gyermeke végleg elhagyja a szülő házat. A megkérdezett anyukák közel fele tart attól, hogy gyermeke anyagilag nehézségekbe ütközik majd akkor, amikor eljön az ideje az első önálló ingatlan megvásárlásának.

Amikor szárnyra kel a gyerek
Míg a tanulmányok befejezése és a családalapítási tervek kitolódtak az elmúlt évtizedekben, az önálló háztartás vitele egyre fontosabb céllá vált a fiatalok körében. A saját lakásba költözést tervezők többnyire a tízmillió alatti lakásokat keresik, egy-másfél szobában indul a nagybetűs élet

Ha el is tudnak költözni a gyermekek a szülői háztól, a megkérdezett anyukák elsöprő többsége – közel 90%-a – vélekedik úgy, hogy szükséges lesz gyermekét a továbbiakban is támogatnia anyagilag. Így talán nem is meglepő, hogy a megkérdezett anyukák havi megtakarításainak közel egyötöde a gyermekek későbbi megsegítésére irányul.

Fontos a gyermekek pénzügyi kultúrájának fejlesztése, ezért az említett vállalkozás is folyamatosan keresi azon lehetőségeket, amikor részt vehet a diákok ez irányú ismereteinek bővítésében, illetve abban, hogy segítsen az elméleti tudást a gyakorlatban is könnyen alkalmazhatóvá tenni.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!